Dom za stare i nemoćne na ljeto spreman za useljenje

18.02.2016. 13:57 / Izvor: Dnevni list
Dom za stare i nemoćne na ljeto spreman za useljenje

Projekt je razvojno-ekonomskog karaktera, jer će mladi ostati živjeti u ovim krajevima ako imaju osiguran i siguran posao. U ovom domu svoj posao će osigurati 35 osoba, što je za ovu lokalnu zajednicu važna činjenica.

Dom za stare i nemoćne “Rama” bit će na ljeto spreman za useljenje, kazao je ravnatelj Doma Ante Tomić.

"U ovoj godini očekujemo završetak radova, novac za dovršetak svih radova je osiguran, a natječajne procedure su u tijeku. Iako je zimsko razdoblje radovi se izvode neometano i sve ide planiranim tijekom. Novac za dovršetak doma osigurala je Općina Prozor-Rama, Franjevački samostan Rama-Šćit, a veliki donator je i Vlada Republike Hrvatske koja je za izgradnju ovog objekta dosada donirala 3.100.000 kuna. Vlada HNŽ-a dosada je ovaj projekt potpomogla sa 90.000 maraka. Dom je kapaciteta 80 ležajeva, a planirano je da u njemu svoje radno mjesto nađe oko 35 osoba sa područja općine Prozor-Rama", dodao je.

Velika važnost Doma

JU Dom za stare i nemoćne osobe “Rama” u vlasništvu je Humanitarne organizacije “Kuća mira” Franjevačkog samostana Rama-Šćit i Općine Prozor-Rama, a vlasnički udjel u novoizgrađenom domu imat će općina Prozor-Rama s 1/3 udjela i HO “Kuća mira” s 2/3 udjela. Projekt vrijedi 3.596.277,15 maraka i, kako je objasnio Tomić, ima veliku i dvojaku važnost.

Naime, Dom će biti otvoren i za sve one starije osobe koji nisu sa područja ove općine, a ono što je još važnije jest da je ovaj projekt socijalnog karaktera jer općina Prozor-Rama nema takav jedan objekt koji bi vodio brigu za starije i nemoćne osobe.

Također, projekt je razvojno-ekonomskog karaktera, jer će mladi ostati živjeti u ovim krajevima ako imaju osiguran i siguran posao. U ovom domu svoj posao će osigurati 35 osoba, što je za ovu lokalnu zajednicu važna činjenica.

Završne nabavke

Za novoizgrađeni Dom uskoro će se izvršiti nabava i ugradnja elektro opreme u vrijednosti od 190.000 maraka, nakon čega kreće i izgradnja podova, nabavka i ugradnja liftova i opreme za grijanje i hlađenje.

Kažimo i kako se Dom, koji će pomoći ljudima da sretno prožive svoju treću životnu dob uz potpunu zdravstvenu i svaku drugu pomoć i njegu, prostire na oko 3.500 metara četvornih. Građevina je tlocrtnog oblika u obliku slova V tako da su sobe orijentirane na sjeveroistok i sjeverozapad s pogledom na Ramsko jezero i Franjevački samostan i crkvu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije