Završeno probijanje prvog Euro-Asfaltovog tunela u EU

18.11.2016. 08:06 / Izvor: Fena
Završeno probijanje prvog Euro-Asfaltovog tunela u EU

Ugovor o izgradnji pomenute dionice potpisan je u aprilu ove godine, a kompletan projekt podrazumijeva izgradnju trase.

U prisustvu visokih dužnosnika, općinskih vlasti te investitora (DARS - Družba za avtoceste Republike Slovenije) u Gruškovju (granični prijelaz Hrvatska-Slovenija) danas je svečanom ceremonijom obilježeno probijanje lijeve tunelske cijevi tunela Log, smještenog na II. a etapi autoceste Draženci – Gruškovje, u dužini 5.77 kilometara, koju gradi bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt.

Ugovor o izgradnji pomenute dionice potpisan je u aprilu ove godine, a kompletan projekt podrazumijeva izgradnju trase, uređenje platoa graničnog prijelaza MMP Gruškovje, priključak Zakl, uređenje platoa za postavljanje silosa, saniranje devijacija kategoriziranih i nekategoriziranih cesta, zaštitu protiv buke, komunalno uređenje... Projektom je predviđena i izgradnja pomenutog tunela sa dvije tunelske cijevi, tri nadvožnjaka, jednog podvožnjaka, osam mostova, 14 prepusta te 19 potpornih zidova.

Bojić je prilikom obraćanja zvanicama izrazio nadu da će se gradnja nastaviti jednakom dinamikom, bez većih problema i što je najvažnije, bez povreda radnika i nezgoda, kao i do sada.

Generalni direktor Euro-Asfalta Hamed Ramić istaknuo je važnost izgradnje ovog objekta, ne samo u smislu njegove veličine i zahtjevnosti, već i zbog činjenice da je ovo prvi tunel (ukupna dužina obje tunelske cijevi sa portalima je 250 m) koji kompanija gradi u Evropskoj uniji.

"Danas je izvršeno probijanje jedne tunelske cijevi, a u narednih sedam dana bit će probijena i druga. Ovo za našu kompaniju nije veliki posao u smislu zahtjevnosti, jer smo radili i na mnogo zahtjevnijim projektima, ali nam mnogo znači u smislu poštivanja rokova i zadovoljavanja visokih standarda koji se traže kada se gradi na ovim tržištima", kazao je Ramić.

Vili Žavrlan, član Uprave DARS-a, izrazio je zadovoljstvo do sada urađenim poslom i očekivanje da će do kraja 2018. godine, kako je i predviđeno Ugovorom, cijela dionica biti puštena u promet, saopćeno je iz Euro-Asfalta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije