Kinezi korak od izgradnje termoelektrane Gacko 2, očekuje se javni poziv

28.11.2016. 11:48 / Izvor: Glas Srpske
Kinezi korak od izgradnje termoelektrane Gacko 2, očekuje se javni poziv

Izgradnja termoelektrane "Gacko dva" bila je tema razgovora prilikom nedavne posjete Kini delegacije RS.

Izgradnja termoelektrane "Gacko dva" bila je tema razgovora prilikom nedavne posjete Kini delegacije RS, a pregovori sa kompanijama iz ove zemlje nastavljeni su i nakon toga.

Izvršni direktor Rudnika i Termoelektrane “Gacko” Srđan Milović, koji je bio u delegaciji RS, kaže da su blizu konačnog dogovora sa kompanijama iz Kine u vezi sa izgradnjom termoelektrane “Gacko dva".

"Za realizaciju ovog projekta zainteresovano je više kineskih partnera, a među njima se najviše izdvajaju kompanije Dongfang i Smek. Za sada razmjenjujemo stručne i druge informacije u vezi sa uslovima kreditiranja i finansiranja projekta. Očekujem da ćemo do kraja idućeg mjeseca imati sve potrebne informacije kako bismo mogli raspisati javni poziv za izbor preduzeća koje bi realizovalo ovaj projekat", kazao je Milović.

“Dongfang” već ima ogromno iskustvo u RS, jer je po sistemu ključ u ruke sagradio Termoelektranu “Stanari” koja je prije nekoliko mjeseci puštena u rad.

Gradnja termoelektrane “Gacko dva”, čija bi instalisana snaga iznosila oko 350 megavata, jedan je od najvažnijih projekata za Vladu RS jer bi njegova realizacija doprinijela privrednom razvoju.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da je u toku izrada studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti nakon čega će biti donesene potrebne odluke o gradnji termoelektrane.

"Izgradnja ovog objekta je od velikog ekonomskog značaja za razvoj Hercegovine i čitave RS. Otvaranje radnih mjesta se nalazi u fokusu Vlade, a termoelektrana “Gacko dva” biće generator zapošljavanja", istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

Naglasili su da energetika predstavlja strateški sektor i da je pokretač ukupnog privrednog razvoja. Strategijom razvoja energetike RS do 2030. godine predviđene su investicije u ovom sektoru od 11,5 milijardi KM.

"Investicije u energetiku doprinose ostvarivanju ekonomskih ciljeva, jer podstiču rast bruto domaćeg proizvoda, povećavaju zaposlenost, doprinose niskoj i stabilnoj inflaciji i pozitivnom saldu spoljnotrgovinskog bilansa. Svi ovi pokazatelji predstavljaju motive za gradnju termoelektrane “Gacko dva” i drugih elektrana u RS", kazali su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS ističu da je, osim ulaganja u energetski sektor, opredjeljenje i da “Elektroprivreda RS” ostane u većinskom vlasništvu Srpske uz organizaciono restrukturisanje u skladu sa zahtjevima Trećeg energetskog paketa.

““Elektroprivreda” mora biti stabilna i uspješna kompanija koja će sa stranim investitorima ostvarivati saradnju i aranžmane i biti okosnica privrednog razvoja i stabilnosti RS” – naveli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije