Početkom januara useljenje u dvije rekonstruisane etaže UKC-a

26.12.2016. 10:03 / Izvor: Glas Srpske
Početkom januara useljenje u dvije rekonstruisane etaže UKC-a

U toku je izgradnja i Sjevernog krila, koje će se prostirati na 12.600 kvadratnih metara korisne površine.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je Srni da se početkom januara očekuje preseljenje klinika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u rekonstruisane dvije etaže Centralnog medicinskog bloka ove zdravstvene ustanove.

Prema njegovim riječima, u toku su završni radovi i instaliranje opreme u ove dvije etaže u koje će se preseliti Klinika za unutrašnje bolesti - nefrologija, hematologija, reumatologija, endokrinologija i gastroenterologija, kao i neurologija, otorinolaringologija, oftalmologija i Klinika za maksilofacijalnu hirurgiju.

"Na rekonstruisanim spratovima Centralnog medicinskog bloka biće više od 200 kreveta, u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama. Svaka soba ima vlastiti sanitarni čvor sa tušem, te će biti opremljena i uređajem za poziv sestre i svim potrebnim instalacijama za priključenje medicinskih aparata, kao i standardnom enterijerskom opremom", rekao je Bogdanić.

On je napomenuo da je rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka dio Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Resorno ministarstvo prati sve radove i oni se, prema riječima ministra Bogdanića, odvijaju planiranom dinamikom po principu "ključ u ruke", što znači da se radi na rekonstrukciji i kompletnom opremanju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dodao je da se nastavljaju intenzivni radovi na završetku cijelog projekta rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka ukupne površine oko 41.000 metara kvadratnih.

U toku je izgradnja i Sjevernog krila, koje će se prostirati na 12.600 kvadratnih metara korisne površine, a u ovom novom objektu, po završetku radova, biće smještene moderne operacionione sale, Centralna jedinica za sterilizaciju, Centar za urgentnu medicinu i Patologija.

Sve jedinice biće opremljene adekvatnom medicinskom i nemedicinskom opremom. Izgradnjom ovog objekta stvoriće se uslovi da se hirurške klinike, koje već dugo rade u veoma teškim uslovima, presele na zajedničku lokaciju na Paprikovcu.

Završetkom sanacije, rekonstrukcije i opremanja svih klinika koje su smještene u Centralnom medicinskom bloku, kao i završetkom etaža koje do sada nisu bile u funkciji, pacijenti će dobiti savremeno opremljene sobe sa unaprijeđenim sistemom komunikacije sa medicinskom osobljem, a sam objekat će zadovoljiti sve standarde energetske efikasnosti.

Završetak Projekta rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske vrijednog ukupno oko 84.000.000 eura bez PDV-a očekuje se 2018. godine, a izvođač radova je kompanija "Vamed".

Kompletan projekat rekonstrukcije i opremanja Centralnog medicinskog bloka i izgradnje novog Sjevernog krila Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske finansira Vlada Republike Srpske kroz kredit Evropske investicione banke.

Ulaganjem u najveću i najznačajniju javnozdravstvenu ustanovu, Republika Srpska dobija savremenu zdravstvenu ustanovu koja će pacijentima obezbijediti najmodernije uslove dijagnostike i liječenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije