Bolnicu u Istočnom Sarajevu gradit će firme iz Laktaša i Mostara

08.05.2017. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Bolnicu u Istočnom Sarajevu gradit će firme iz Laktaša i Mostara

Izabran ponuđač za gradnju Bolnice Istočno Sarajevo.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u postupku javne nabavke roba, usluga i radova za realizaciju projekta „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU  bolnice Istočno Sarajevo“, otvoreni postupak sa međunarodnom objevom po obavještenju broj: 1251-1-3-5/17 objavljenom 16.02.2017.godine, donijelo je Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača. 

Za najpovoljnijeg ponuđača izabrana je grupa ponuđača "Marković Invest-R.M." d.o.o. Laktaši i "Medical" d.o.o. Mostar koja je ponudila da izvrši predmetnu nabavku po cijeni od 46.582.992,55 KM bez PDV-a. U zakonom predviđenom roku za preuzimanje tenderske dokumentacije, istu je preuzelo 19 firmi/kompanija, a ponudu je dostavila samo jedna koja je i izabrana za najpovoljnijeg ponuđača, saopćeno je iz ministarstva.

Investitor će isplatu ugovorene vrijednosti iz predmeta nabavke izvršiti u 72 jednake mjesečne rate.

Riječ je o projektu "ključ u ruke" što podrazumijeva projektovanje, kompletnu pripremu lokacije za izgradnju, izvođenje svih građevinskih radova po fazama i kompletno opremanje namještajem i medicinskom opremom po najvišim standardima koje zahtjeva savremena zdravstvena ustanova. Projektom su obuhvaćeni i izgradnja prateće infrastrukture za normalno funkcionisanje bolnice (trafostanica, kotlovnica, kanalizacija, putna komunikacija, uređenje okoline zgrade) i uspostavljanje funkcionalne cjeline sa već izgrađenim objektima bolnice(topla veza).

Novi objekat će biti površine preko 10.000 kvadratnih metara, imaće 210 bolesničkih kreveta, a raspolagaće sa svim medicinskim specijalističkim službama, kao što su glavni operacioni blok sa dvije operacione sale, porodilište sa  operacionom salom i porođajnim stolovima, te urgentni blok sa operacionom salom, labaratorijom, i funkcionalno uvezan (topla veza) sa dijagnostičkim centrom opremljenim sa oko 20 raznih radioloških i drugih dijagnostičkih procedura, ambulantama sa oko 20 specijalističkih  konsultacija, dnevna bolnica i prateće službe. 

Izgradnja navedenog ambulantnog dijela bolnice završena je u proteklom periodu, finansirana od Vlade Republike Srpske ukupne površine oko 4.000 m2 prostora. U okviru projekta "Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU bolnice Istočno Sarajevo" izabrani izvođač će u roku od tri mjeseca od potpisivanja ugovora o realizaciji projekta opremiti i ovaj objekat namještajem i medicinskom opremom. 

Planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo, kada u potpunosti bude završena  dugoročno opslužuje oko 120.000 stanovnika sarajevsko – romanijske regije Republike Srpske, djelimično podrinjske i hercegovačke regije i sarajevskog kantona FBiH, pružajući savremene medicinske usluge.​

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije