Za razvoj Opštine Višegrad izdvojena značajna sredstva

03.11.2017. 10:23 / Izvor: SRNA
Za razvoj Opštine Višegrad izdvojena značajna sredstva 

Najznačajnija ulaganja oko 10,6 miliona uložena su u projekat izgradnje Andrićgrada.

Prema podacima Vlade Republike Srpske do sada je po različitim programima iz razvojnog programa, te iz budžeta Republike Srpske u opštinu Višegrad uloženo oko 35 miliona maraka. 

Osim podrške Vlade i ministarstava, na teritoriji opštine Višegrada kroz kredite Investiciono-razvojne banke Republike Srpske plasirano je oko pet miliona maraka.

Najznačajnija ulaganja oko 10,6 miliona uložena su u projekat izgradnje Andrićgrada koji, osim istorijskog i kulturnog, ima i veliki značaj za razvoj turističkih i svih drugih razvojnih potencijala opštine Višegrad, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

U saradnji sa Boračkom organizacijom, koja je dala značajan doprinos u odbrambeno-otadžbinskom ratu, relaizovani su mnogi projekti od kojih su najznačajniji stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida za šta je izdvojeno oko tri miliona maraka, a iz republičkog budžeta izdvojeno je 77.000 maraka za izgradnju spomenika i spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske sa područja ove opštine.

U oblasti poljoprivrede na području Višegrada uloženo je oko 4,5 miliona KM, dok je u izgradnju i rekonstrukciju magistralnih i pristupnih puteva uloženo gotovo tri miliona maraka.

Kroz program socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla, u opštini Višegrad zbrinuto je oko 1 200 radnika iz 12 preduzeća, za šta je utrošeno oko 4,3 miliona KM, dok je kroz projekte zapošljavanja u periodu od 2007. do 2015. godine zaposleno 234 lica, za što je utrošeno skoro milion KM.

Kroz aktivnosti podrške privredi, među kojima su podsticaj izvoza i sufinansiranje preduzeća za proizvodnju tekstila, kože i obuće, Vlada Republike Srpske je od 2006. do sada izdvojila skoro milion maraka.

Za izgradnju i opremanje novog Doma zdravlja, te kroz projekat HSEP - adaptacija, sanacija, rekonstrukcija i opremanje ambulanti porodične medicine u ovoj lokalnoj zajednici uloženo je oko 1,4 miliona KM.

Za socijalne ugroženo stanovništvo izdvojeno je 500.000 KM kroz subvencije električne energije, dok je kroz programe održivog razvoja u opštinu Višegrad uloženo više od 2,7 miliona KM, rečeno je Srni u Vladi Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije