Niko neće da se javi za posao preuređenja novog vrtića u Obilićevu

20.01.2018. 09:51 / Izvor: Glas Srpske
Niko neće da se javi za posao preuređenja novog vrtića u Obilićevu

Preuređenje gradskog poslovnog prostora u ulici Marka Kraljevića u Obilićevu za potrebe novog vrtića za sada je na čekanju.

Preuređenje gradskog poslovnog prostora u ulici Marka Kraljevića u Obilićevu za potrebe novog vrtića za sada je na čekanju, jer se nijedna građevinska firma nije javila na tender za izbor izvođača radova.

Potvrdio je to načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar i dodao da taj zastoj neće ugroziti planove gradskih vlasti da taj prostor u ovoj godini pretvore u novi vrtić.

"Stvarno nisam mogao da vjerujem kada sam saznao da nije stigla nijedna ponuda za taj projekat. Da se radilo o nekom složenijem poslu, rekao bih da kod nas nema firmi koje bi to mogle uraditi, ali je riječ o preuređenju poslovnog prostora", rekao je Bilčar.

Da bi realizovali predviđeni plan Bilčar je rekao da će odmah objaviti novi tender, s nadom da će se ovaj put građevinske firme na njega prijaviti.

Prostor za novi vrtić u Obilićevu ima 168 kvadratnih metara i predviđen je za smještaj oko 50 mališana. Bilčar je napomenuo da je ove godine planirano i preuređenje još dva poslovna prostora za potrebe novih vrtića.

"Za te namjene u budžetu je planiralo 420.000 KM, a dio novca će biti obezbijeđen kroz donacije", kazao je Bilčar.

Napomenuo je da će kroz donaciju Udruženja osiguravajućih kuća RS od oko 80.000 KM biti renoviran jedan prostor za potrebe vrtića u Rosuljama, koji bi trebalo da primi 30 djece.

"U nedjelju su nas obavijestili da su izabrali izvođača i da bi uskoro trebalo da bude potpisan ugovor nakon čega ćemo znati kada će radovi početi i koliko će trajati. Siguran sam da će ovaj vrtić biti gotov u ovoj godini", naveo je Bilčar.

Kazao je da je otvaranje trećeg vrtića planirano na Starčevici u prostoru koji trenutno koristi Gradska razvojna agencija (CIDEA).

"Čekamo da se CIDEA iseli nakon čega bi trebalo da bude objavljen tender za izbor firme koja će biti zadužena za te radove", kazao je Bilčar.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla da u gradskim vrtićima boravi 2.220 djece i isto toliko se nalazi na listi čekanja.

"Nismo u mogućnosti da izađemo u susret tim zahtjevima zbog nedostatka prostora. Izuzetno je važno da u Banjaluci budu otvoreni novi objekti, jer samo na taj način možemo povećati procenat djece obuhvaćene predškolskim obrazovanjem sa 35 odsto, koliko je sada, na 90 odsto, što je cilj", kazala je Kurtinovićeva.

Donacija

Petar Bilčar je rekao da očekuju još jednu donaciju koja će najvjerovatnije biti usmjerena na proširenje vrtića "Bubamara" u Obilićevu.

"U drugom dijelu objekta u kojem se nalazi taj vrtić ranije je bila stomatološka ambulanta. Sada se ne koristi za te namjene i planiramo da taj produžetak preuredimo za smještaj još jedne vrtićke grupe", objasnio je Bilčar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije