Projekti o kojima se pričalo 2017.: Od ideje do realizacije dug je put

29.01.2018. 14:21 / Izvor: Akta.ba
Projekti o kojima se pričalo 2017.: Od ideje do realizacije dug je put

Prošla godina obilježena je bombastičnim najavama velikih projekata.

Prošla godina obilježena je bombastičnim najavama velikih projekata. Neki od njih su se pomakli sa mrtve tačke dok drugi nikad neće biti realizovani.

Projekat koji je prošle, ali i prethodne godine bio u žiži interesovanja javnosti kako zbog svojih sadržaja, tako i zbog visine investicije je Buroj Ozone.  Kamen temeljac za ovaj projekat je postavjen 2016. godine, a cijelu 2017. godinu obilježile su ga različiti medijski naslovi. Projekat se našao čak i pod lupom revizora zbog nezakoniti radnji  investitora i Općine Trnovo kao vlasnika zemljišta.  

Projekat o kojem se pričalo tokom 2017. godine je i izgradnja Sportske dvorane u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija. Projekat je počeo 2015. godine, a Općina Ilidža je iz budžeta 2015. i 2016. godine izdvojila sredstva za ovaj projekat i do sada je utrošeno 1.814.881,86 KM.

Gledano na dinamiku radova, ovaj projekat neće biti završen ni narednih godina.

Prošle godine ponovo je pokrenuta priča o izgradnji Toplovoda Kakanj – Sarajevo koji je vrijedan oko 230 miliona KM. Za projekt je urađena Studija izvodljivosti koja je pokazala kako je moguće koristiti energiju Termoelektrane Kakanj za zagrijavanje KS-a.

Naredni korak koji bi trebao da se desi na ovom proektu, kako je prošlog mjeseca izjavila, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo jeste izrada Studije izvodljivosti za Kanton Sarajevo i izrada idejnog projekta.

Projekat o kojem se najviše pričalo tokom prošle, ali i ranijih godina je izgradnja državnog zatvora koja je zvanično i završena. Prema zadnjim informacijama komisija treba da obavi tehnički prijem, nakon čega će biti raspisan konkurs za upravnika, policajce, ljekare, kuvare, čistačice i drugo osoblje. U Ministarstvu pravde BiH kažu da je prvi korak tehnički prijem objekta i da je taj posao u nadležnosti opštine Istočna Ilidža.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović nedavno je kazao kako je imenovana komisija za tehnički prijem koja čeka da bude uvedena u objekat.

Smatra kako se radi o vrlo kompleksnom objektu te je sigurno da tehnički prijem neće biti jednostavan.

U Ilijašu su Kuvajćani najavili i izgradnja outlet centra. Međutim kako investitor nije pripremio projektnu dokumentaciju koja je preduslov za izdavanje građevinske dozvole projekat nije krenuo.

Turski investitor Fatih Kol najavio je izgradnju hotela Hilton u Sarajevu. U augustu su urađeni pripremni radovi i sa projektom se stalo jer navodno izgradnju hotela na mjestu bivše zgrade Feroelektra, koči komplikovana birokratija i pribavljanje dozvola u Bosni i Hercegovini.

Neslavan kraj prošle godine imao je i projekat Marine Neum, koji je nakon dugogodišnjih najava propao. Razlog stopiranja projekta je protivljenja lokalne strukture opštine Neum kojim je realizacija izgradnje gradske marine i pristana Neum blokirana. Opštinsko vjeće je odbacilo ovaj projekat u najvišoj mjeri zbog navodnog zagađivanja okoliša i umanjenja plažnog prostora, te su odobrena sredstva preraspodjeljena na druge budžetske korisnike.

Lista projekata o kojima se prošle godine samo pričalo je mnogo duža, a još dva koja su sigurno obilježila prošlu godinu su projekt ViLand za kojeg njegov idejni tvorac vjeruje da će promijeniti budućnost Visokog i projekt luksuznog naselja Golden Hills kod Tarčina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije