Projekt pod lupom revizora: Ko je koga prevario, Berilo Buroja ili...?

02.10.2017. 13:29 / Izvor: Akta.ba
Projekt pod lupom revizora: Ko je koga prevario, Berilo Buroja ili...?

Više od dvije godine je prošlo od kad je bombastično u Trnovu najavljen veliki projekat koji je treba na bolje mijenjati privrednu i turističku sliku ove općine. 

Više od dvije godine je prošlo od kad je bombastično u Trnovu najavljen veliki projekat koji je trebao na bolje mijenjati privrednu i turističku sliku ove općine. Vrijednost projekta nazvanog "Buroj Ozon" je oko 4,5 milijarde KM i trebao je biti finansiran od strane kompanije Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Početkom februara 2015. godine direktor navedene firme Ismail Ahmet je u Sarajevu s načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom potpisao Protokol o saradnji, nakon čega je projekat naišao na veliko interesovanje, ali i negodovanje.

PLAĆANJE U RATAMA

Dva mjeseca kasnije projekat je predstavljen i na izložbi u Dubaiju, nakon čega je sve izgledalo obećavajuće. Počela je prodaja apartmana i vila, a ubrzo je donesena i Odluka o izradi RP Prečko polje od strane Općinskog vijeća. Firma Buroj Property Development  potpisala je ugovor sa Zavodom za planiranje Kantona Sarajevo o izradi regulacionog projekta na lokalitetu Donja Grkarica – Prečko polje, a vlasnik firme iz Abu Dhabija Ahmed Ismail registrirao je firmu-kćerku u Sarajevu, koja će voditi projekt.

Priča o Buroj se nastavila do postavljanja kamena temeljca, u septembru 2016. godine kada se okupila politička i privredna elita kako bi dala podršku projektu koji će ovaj kraj staviti na mapu nezaobilaznih destinacija svijeta za turiste iz arapskog svijeta.

Projekat je ostao isprepleten raznim kontraverzama, a kojim ide u prilog Izvještaj o finansijskoj reviziji za 2016. godinu Općine Trnovo koji je uradio Ured za reviziju institucija u FBiH.

Revizori su ustanovili  da je nakon izvršenog postupka licitacije građevinskog zemljišta od strane Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja, 21.09.2016. godine zaključen Ugovor o kupoprodaji nekretnina između Općine i Buroj d.o.o Trnovo, ukupne vrijednosti 2.039.270 KM za površinu od 203.927 m² po cijeni 10 KM/m².  Dalje, navode kako je kupac na ime "kapare", 30.08.2016. godine izvršio uplatu u iznosu 50.000 KM. Preostali dio ugovorenog  iznosa od 1.989.270 KM, shodno Ugovoru o kupoprodaji, kupac je bio u obavezi uplatiti u roku od 90 dana, s tim što se 1/3 kupoprodajne cijene morala uplatiti u roku od 30 dana.

Obzirom da kupac, odnosno kompanija Buroj nije izvršila plaćanje u naznačenom roku, ugovor o kupoprodaji je trebao biti raskinut. Do raskida ugovora nije došlo  jer je Općinsko vijeće 29.12.2016. godine donijelo Odluku o izmjeni i dopuni prethodno donesene Odluke. Dopuna se odnosila u dijelu promjene rokova, koji su bili mogući samo u slučaju postojanja vanrednih okolnosti, a uz prethodno obrazložen zahtjev kupca.

Revizori navode, kako su utvrdili da nije prezentirano obrazloženje kupca, odnosno razlozi za postojanje vanrednih okolnosti, te je samim tim Općina prekršila pravila igre.

Nadalje, kupcu je Aneksom ugovora dato da zemljište plaća u ratama, odnosno da iznos od 1.989.270 KM, isplatiti na depozitni račun prodavca  (Općine Trnovo) na način da će iznos od 629.757 KM, što sa "kaparom" čini 1/3 kupoprodajne cijene isplatiti najkasnije do 30.10.2017. godine, a ostatak ugovorene kupoprodajne cijene u iznosu od 1.359.513 KM najkasnije do 30.11.2017. godine.

GRADE BEZ ODOBRENJA

"Prema raspoloživoj dokumentaciji, Općinski načelnik je putem nadležne službe krajem 2016. godine donio 59 rješenja kojima je izdata urbanistička saglasnost investitoru Buroj d.o.o Trnovo", kažu revizori, dalje pojašnjavajući kako je uvidom u Rješenje od 16.12.2016. godine, izdata je urbanistička saglasnost za izgradnju poslovnog objekta – rezidencijalni objekat u funkciji turizma, vila tip 'C' na lokalitetu Prečko polje, Općina Trnovo.

Početkom 2017. godine, na pojedinim lokacijama data je saglasnost BH Telecom d.d. Sarajevo i Sarajevogas d.o.o Sarajevo, te prethodna elektroenergetska saglasnost od JP Elektroprivreda BiH d.d Sarajevo. Međutim, do okončanja revizorskog izvještaja, nije prezentiran dokaz da su ispunjeni ostali potrebni dokumenti/potvrde, kao i da je investitor podnio zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje. Naime, ako se može suditi po prezentovanom video uratku objavljenom prošlog mjeseca od strane kompanije Buroj na njihovoj Facebook stranici izgradnja nekoliko objekata je počela, što bi značilo bez pomenutog odobrenja za građenje, ukoliko isto nije pribavljeno nakon završetka pomenutog izvještaja.

Dalje, navode revizori je izvršena promjena naziva firme iz Buroj d.o.o. u Buroj International Group d.o.o sa sjedištem u ul. Trnovo bb, registrovane kod Općinskog suda u Sarajevu. Prema registru Suda pomenuta firma ima osnivački kapital 2.000 KM, a ulazi u projekat od 4,5 milijarde KM, što je još jedan od razloga za sumnjičavost.

U izvještaju revizori navode da je 2015. godine izvršeno evidentiranje povećanja vrijednosti zemljišta za 906.790 KM u oblasti Prečkog polja shodno nalazu sudskog vještaka, za koji je dostavljena analitička kartica iz 2015. godine, koja predstavlja kupovine novog zemljišta od fizičkih lica, a ne povećanje vrijednosti ranije evidentiranog zemljišta u vlasništvu Općine. Kao dokaz istom, zaključuju nije dostavljena knjigovodstvena isprava, odnosno nalog za knjiženje i Odluka nadležnog organa za evidentiranje povećanja vrijednosti zemljišta po nalazu sudskog vještaka i površine na koju se odnosi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti