Na proljeće počinje sanacija fasade zgrade Muzičke akademije

13.02.2018. 10:56 / Izvor: Akta.ba
Na proljeće počinje sanacija fasade zgrade Muzičke akademije

Projektom je predviđeno uklanjanje oštećenih slojeva fasade sa ulične strane, ukupne površine 2.400 m2.

Sanacija fasade zgrade u kojoj se nalaze Muzička akademija, Srednja muzička škola i Osnovna muzička škola ”Mladen Pozajić”, u ulici Josipa Štadlera na broju 1, počet će na proljeće.

Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad aplicirao je na javni poziv Federalnog ministarstva kulture i sporta, a na osnovu projekta odobrena su sredstva u iznosu od 30.000 KM. Općina Stari Grad izdvojit će još 25.000 KM, a ova sredstva bit će dovoljna za prvu fazu radova.

Projektom je predviđeno uklanjanje oštećenih slojeva fasade sa ulične strane, ukupne površine 2.400 m2. Oštećeni dijelovi bit će sanirani, dekorativni elementi restaurirani i rekonstruirani, urađene trake i vijenci oko prozora, te ugrađeni oluci od pocinčanog lima.

Projekat sanacije fasade izradio je Zavod za zaštitu kulturno-historijskih spomenika KS.

Ova zgrada predstavlja povijesnu građevinu i nacionalni spomenik BiH. Inspirisan neogotičkim stilom, objekat je sagrađen po projektu čuvenog Josipa Vancaša 1882. godine, u vrijeme kada je razvoj austrougarskog Sarajeva bio u punom zamahu.

Udaljena tek oko 150 metara od sarajevske Katedrale zgrada se nalazi u ulici koja se u vrijeme osnivanja Muzičke akademije zvala Svetozara Markovića, a danas ulica nosi ime po prvom Vrhbosanskom nadbiskupu - Josipu Štadleru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije