I transferzala: BBM i Hering grade dionicu Rondo Bare - Tunel KG - D. Hotonj

25.06.2018. 11:59 / Izvor: Akta.ba
I transferzala: BBM i Hering grade dionicu Rondo Bare - Tunel KG - D. Hotonj

Vrijednost ugovora je 12.708,028,28 KM, a potpisan je na četri godine.

Direkcija za puteve Kantona Sarajevo odabrala je izvođača realizacije prve faze izgradnje I transverzale, dionica II: Bare - Tunel KG - D. Hotonj, poddionica: Rondo Bare - Tunel KG od km 2+280 do km 3+420.

Najpovoljnija ponuda pristigla je od kompanije BBM d.o.o Sarajevo i JV Hering d.o.o. Široki Brijeg, saznaje Akta.ba.

Vrijednost ugovora je 12.708,028,28 KM, a potpisan je na četiri godine.

Izgradnja ove dionice je bitna jer bi se poboljšali uvjeti odvijanja saobraćaja na magistralnoj cesti M-18, tačnije na vezi Sarajeva s Vogošćom, gdje su prisutna svakodnevna zadržavanja, zastoji, gubici vremena, kolone.

Podsjećamo, Izgradnja tunela Kobilja Glava kao i svi objekti kao što su vijadukti, natputnjaci, petlje, rampe i drugi su najzahtjevniji i uvijek se rade prvi jer zahtjevaju duže vrijeme izgradnje od same saobraćajnice. Izgradnja tunela najskuplji dio I transferzale što se tiče grdanje, ali najjeftinija po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, o čemu je Akta.ba već pisala.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta Prve transverzale veća je od 300 miliona KM, a predviđena je realizacija projekta u tri dionice: I dionica Kranjčevićeva – Bare, II dionica Bare – tunel Kobilja Glava – Hotonj i III dionica Hotonj – Jošanica.

Prva transverzala bit će kategorisana kao magistralna cesta. Cijelom dužinom planirana je izgradnja pješačke staze uz svaki pravac saobraćajnice - smjer Sarajevo, smjer Vogošća i na tom pravcu moguće je formiranje i biciklističke staze.

Izgradnja I transverzale planirana je Urbanističkim planom Grada Sarajeva još davne 1985. godine i rangirana je kao primarna gradska saobraćajnica i od poprečnih saobraćajnica ili transverzala ima najveći značaj u mreži cestovne infrastrukture na širem području grada.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije