Više od deset miliona KM izdvojeno za najznačajnije projekte opštine Čelinac

10.08.2018. 11:02 / Izvor: SRNA
Više od deset miliona KM izdvojeno za najznačajnije projekte opštine Čelinac

Zeljković je naglasio da je od posebnog značaja bilo to što je Vlada Srpske uložila četiri miliona KM u izgradnju nove zgrade Osnove škole.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković istakao je za Srnu da je Vlada Republike Srpske posljednjih nekoliko godina izdvojila više od deset miliona KM za najznačajnije projekte u ovoj lokalnoj zajednici.

Zeljković je naglasio da je od posebnog značaja bilo to što je Vlada Srpske uložila četiri miliona KM u izgradnju nove zgrade Osnove škole "Miloš Dujić", čime je Čelinac dobio moderan objekat površine 5.000 metara kvadratnih.

"Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine, Vlada je obezbijedila 2,5 miliona KM, koji su građanima podijeljeni putem vaučera, dok smo za uređenje korita rijeke Vrbanje u samom centru grada dobili 2,3 miliona KM", rekao je Zeljković.

On je naveo da su ovo bila ogromna ulaganja, te da je Čelinac opština sa dosta skromnim budžetom i da bez podrške Vlade dinamika razvoja ne bi bila na današnjem solidnom nivou.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske obezbijedila je i 100.000 KM za sanaciju Centra za kulturu, fizičku kulturu, obrazovanje i informisanje, odnosno za uređenje bioskopske sale, te 216.000 KM za sanaciju gradske toplane.

"Ono što nam je trenutno najvažniji projekat jeste izgradnja gradskog mosta na rijeci Vrbanji, za koju je Vlada Republike Srpske izdvojila milion KM, a Vlada Srbije 500.000 KM. Kad sve to sagledamo moramo biti više nego zahvalni podršci Vlade koja je gotovo cijelu deceniju uz nas kao naš roditelj", naveo je Zeljković.

On je objasnio da je procedura za izbor izvođača radova na mostu završena i da je u toku žalbeni rok.

"Najpovoljnija ponuda je od konzorcijuma `Prijedorputevi-Aragosta invest-Termoklima` u iznosu od 1,4 miliona KM. Očekujemo potpisivanje ugovora polovinom avgusta, nakon čega počinje izgradnja", najavio je Zeljković.

On je dodao da Čelinac ima budžet od oko šest miliona KM, kao i kreditno opterećenje koje na godišnjem nivou iznosi pola miliona KM.

"Osim toga, 1,1 milion KM se odvaja za Centar za socijalni rad za socijalna davanja, tako da malo šta u našem budžetu ostane za nadgradnju. Međutim, uz podršku Vlade, Investiciono-razvojne banke i drugih vladinih institucija, kao i uz naš angažman prema međunarodnim organizacijama, svake godine saberemo solidnu sumu koju ulažemo u razvoj naše opštine", naveo je Zeljković.

Načelnik opštine je istakao da je, uz sve pomenuto, Čelinac korisnik kreditnih sredstava Svjetske banke za oporavak od poplava, što sve zajedno čini oko dva miliona KM investicija godišnje, s tim da će u ovoj godini taj iznos dostići i tri miliona KM.

Kad je riječ o planiranim projektima, Zeljković je naglasio da je neophodno riješiti pitanje vodosnabdijevanja u još nekoliko mjesnih zajednica.

"Tu je i pitanje putne infrastrukture. Ono što su za nas kapitalni projekti jeste izgradnja obilaznice oko Čelinca i brzog puta prema Banjaluci. Saobraćajna komunakacija Čelinac-Banjaluka je dosta zagušena zbog velike frekvencije vozila i ovo su projekti koje mislimo nominovati u nekom narednom peridu prema Vladi Republike Srpske", kaže Zeljković.

Direktor Osnovne škole "Miloš Dujić" Siniša Begović istakao je da nastavu u novoizgrađenoj školi, koja ima 29 učionica, pohađa 625 učenika, te da je objekat opremljen savremenim nastavnim sredstvima, didaktičkim i metodičkim materijalom.

"Izgradnja nove škole je od ogromnog značaja za sve stanovnike Čelinca. Uslovi rada u novom objektu su odlični, donijeli su više motiva za nastavnike, a posebno za učenike, koji svake godine postižu sve bolje rezultate", rekao je Begović.

U Vladi Republike Srpske Srni je rečeno da je na teritoriji opštine Čelinac od 2006. godine do danas po različitim osnovama iz Razvojnog programa i iz budžeta Republike uloženo više od 60 miliona KM, a posredstvom kreditnih linija Investiciono-razvojne banke plasirano je još oko 17 miliona KM.

U ovoj godini Vlada Srpske uložiće još oko milion KM za izgradnju gradskih mostova.

Iz Ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa za projekte koji se odnose na rekonstrukciju i izgradnju škola i Narodne biblioteke, te lokalnih puteva Vlada je odobrila oko devet miliona KM, od čega u modernizaciju puteva oko 2,5 miliona, a u školske objekte više od tri miliona KM.

Ukupna ulaganja u poljoprivredu u opštinu Čelinac za period 2007-2018. godina iznose 12,5 miliona KM, od čega je po osnovu podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela izdvojeno gotovo sedam miliona KM.

Kada je riječ o privrednom razvoju ove lokalne zajednice, Vlada Srpske je u periodu od 2006. godine do danas u okviru podrške privredi uložila više od četiri miliona KM, od čega je za podsticaj izvozno orijentisanim preduzećima u ovoj lokalnoj zajednici, izdvojeno oko 3,5 miliona KM.

Prema podacima Vlade Srpske, za socijalno ugroženo stanovništvo izdvojeno je oko pola miliona KM za subvencije električne energije.

Kroz realizaciju programa stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije zbrinute su 92 porodice, od čega izgradnjom stanova 34, dok je nepovratna novčana sredstva dobilo 58 porodica, za šta je Vlada izdvojila gotovo dva miliona KM.

Osim programom stambenog zbrinjavanja, Vlada je nastojala pomoći ovoj lokalnoj zajednici i kroz druge projekte, pa je kroz projekte socijalnog zbrinjavanja radnika koji su procesom privatizacije, stečaja ili likvidacije preduzeća ostali bez posla zbrinuto 800 radnika iz četiri preduzeća, što je Vlada finansirala sa 3,5 miliona KM.

 

Kroz projekte zapošljavanja u opštini Čelinac uloženo je oko milion KM, čime je omogućeno da 300 lica pronađe posao. Posredstvom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju, osposobljavanje i zapošljavanje invalida, u Čelincu je zaposleno 66 lica sa invaliditetom.

 

Za unapređenje zdravstvenog sektora u ovoj lokalnoj zajednici Vlada Republike Srpske je kroz projekat adaptacije, sanacije, rekonstrukcije i opremanje ambulanti porodične medicine, uložila više od 1,5 miliona KM, dok je kroz projekte održivog povratka za izbjegla i raseljena lica izdvojeno oko 700.000 KM.

 

Znatna sredstva Vlada Srpske je uložila i u putnu infrastrukturu u ovoj lokalnoj zajednici, pa je tako za realizaciju programa izgradnje, rekonstrukcije, rehabilitacije i modernizacije puteva na teritoriji opštine Čelinac izdvojeno više od 20 miliona KM. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije