Potpisan ugovor od 180 mil. eura za dvije dionice i tunel Ivan na Koridoru V-c

13.09.2018. 09:02 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor od 180 mil. eura za dvije dionice i tunel Ivan na Koridoru V-c

Korisnicima kredita „Autocestama Federacije" poželio je da što prije završe tenderske procedure i uspješno okončaju radove na novim dionicama.

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BIH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett danas su u Sarajevu potpisali ugovor o zajmu u vrijednosti 180 miliona eura za izgradnju dvije dionice autoceste i tunela Ivan na Koridoru 5c.

"Projekt se sastoji od sljedećih dijelova: izgradnje dionice autoceste po međunarodnim standardima dužine oko 5,1 km između Poprikuše i Nemile (70 miliona eura), izgradnje dionice tunela na autocesti po međunarodnim standardima, dužine oko 2 km, tunel Ivan, (50 miliona eura), te izgradnje dionice autoceste dužine oko 8,7 km između petlje Mostar Jug i tunela Kvanj (60 miliona eura). Uz ova ulaganja u izgradnju autocesta i tunela, moram napomenuti da su u projekt uključene i konzultantske usluge i tehnička pomoć", rekao je Bevanda.

Kaže da je planirano da i ovaj kreditni aranžman prate značajna grant sredstva Evropske unije u iznosu 11,8 milijuna eura namjenjenih za izgradnju tunela Ivan što bi, po njegovim riječima, trebalo biti odobreno do kraja godine.

Korisnicima kredita „Autocestama Federacije" poželio je da što prije završe tenderske procedure i uspješno okončaju radove na novim dionicama autocesta kroz Bosnu i Hercegovinu.

"Kredit će biti isplaćen u dvije tranše. Prva u vrijednosti od 120 miliona eura bit će iskorištena za finansiranje izgradnje tunela Ivan i dionice na sjeveru, a sufinansira je Evropska investicijska banka. Sredstva prve tranše odmah će biti stavljena na raspolaganje, a druga tranša u vrijednosti od 60 milona eura bit će iskorištena za finansiranje dionice južno od Mostara, a na raspolaganju će biti sljedeće godine", potvrdila je direktorica Odjela za transport Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sue Berrett.

Šef Delegacije EVropske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark ukazao je da se radi o kreditu pod povoljnim uvjetima, što znači da su kamate najniže moguće.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući četiri godine grace perioda na otplatu glavnice.

Ovom prilikom ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda komentirao je izjavu federalnog premijera Fadila Novalića da je Federacija oštećena za 32 miliona KM od putarina zbog odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH o raspodjeli sredstava od akciza.

"Zakon o trošarinama i akcizama koji uključuje ovu putarinu donešen je temeljom potpisanog sporazuma između premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović i premijera Federacije Fadila Novalića. Svi znate kako je išao proces ratifikacije u oba doma Parlamenta, a mi ne bi sjedili ovdje i ne bi bilo ovih kredita, autoceste, odnosno Koridora 5c, jer svi veliki kreditori su proglasili entitetska poduzeća za autoceste nelikvidnim i tražili su garanciju za povrat kredita. Svjesni ste isto tako zastoja koji je bio u to vrijeme", istakao je Bevanda.

Zamjera Novaliću što prešućuje, kako kaže, da privremena odluka predviđa 10 posto rezerviranja sredstava koji stoje dok se entitetske vlasti ne dogovore o poravnanju.

"Kada Novalić sve računski stavi na sto i dogovori onda će sve stvari biti riješene. Ono što je meni žao je da je sama Uprava za indirektno oporezivanje, koja hrani proračune na svim nivoima vlasti, pod jednim strašnim pritiskom. Što se tiče javne riječi na koju se poziva i dopisima koje šalje, ja mu više neću odgovarati, a budući da prijeti tužbama, te da su pojedini članovi Upravnog odbora i podnijeli krivične prijave i ostale radnje poduzet ću sve radnje koje mi stoje na raspolaganju za širenje neistina, zlonamjernosti i ugleda", poručio je Bevanda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije