Počinje gradnja obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu vrijedna preko 8 mil. KM

07.11.2018. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Počinje gradnja obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu vrijedna preko 8 mil. KM

Riječ je o dugo najavljivanom projektu zaštite od poplava na rijeci Drini u FBiH koji finansira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Obzirom da je zvanično raspisan poziv za podnošenje ponuda za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu, predstavnici Svjetske banke posjetili su jučer Grad Goražde, gdje su sa gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem i saradnicima razgovarali o ovom projektu.

Riječ je o dugo najavljivanom projektu zaštite od poplava na rijeci Drini u FBiH koji finansira Svjetska banka putem Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA), a koji se odnosi na izgradnju obaloutvrda rijeke Drine od Vitkovića do entitetske granice, tačnije Opštine Novo Goražde, kao i Podhranjenskog potoka. Ukupna vrijednost Projekta za Grad Goražde je preko 10 miliona KM, s tim da će pored sredstava Svjetske banke, sa 2 miliona KM projekat sufinansirati i Agencija za vodno područje slivova rijeke Save.

Javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu raspisan je po lotovima i to LOT 1 sanacija desne obale rijeke Drine nizvodno od centra grada i LOT 2 sanacija lijeve obale rijeke Drine nizvodno od centra grada u sklopu pomenutog projekta, gdje će se uradi ukupno 4 kilometra obaloutvrde.

Da je riječ o veoma važnom Projektu za Goražde naglasio je gradonačelnik Muhamed Ramović, kazavši da je ovo jedan ogroman Projekat na kome se radilo već duže vrijeme i da mu je drago da će uskoro početi njegova realizacija -

''Davno je  bila 2010. godina kada su se desile poplave i to što je zaista bilo nešto najopsanije po Goražde i hvala Bogu to je sad već prošlost. Na bazi toga aplicirali smo  za sredstva na sve adrese i iznos je zaista velik. Prvi lotovi su već raspisani. Vrijednost je 8 000 000 KM.  Imamo  već rezervisanih sredstava. Imamo učešće Agencije. Agencija je uradila sve ove projekte i to je negdje oko 500 000 KM revizije. Nismo dali da se po što po to samo urade projekti, da ne bude i konačne revizije, jer je bilo nekih propusta na području Zupčića, ispred bivše firme Mesoprometa na nekim prilazima Drini. Imali smo  još nekoliko sugestija koje su ispravljene. Svi projekti su gotovi. Imamo šest projekata, dva udruženja. Očekujemo za petnestak dana i otvaranje tih ponuda i to vodi sve Agencija, Federalno ministarstvo. Mi smo ta tehnička podrška što je najvažnije kako su i konstatovali danas. Nema nikakvih zastoja. Sve smo mi pripremili, izdali dozvole i mi već možemo krenuti sa trećim, četvrtim lotom, a to je Centar Grada. Moramo ovdje dobrim dijelom obalu urediti i imamo  ovdje Pothranjenski potok, a onda su završne faze prema Vitkovićima. Ova sredstva koja imamo ne mogu biti dovoljna i oni su to danas kazali. Mi smo i ranije o tome govorili, međutim sad se pokazalo da taj iznos od Vitkovića do entitetske linije iznosi ukupno 30 000 000 KM. Oni su spremni krenuti i dalje sa prijedlozima ka Svjetskoj banci i njihovoj direkciji  da pomognu, ali su  dali i nama šansu da na još neke adrese apliciramo što i hoćemo. Važno je da je krenulo da nema nikakvih zastoja i da će obaloutvrda ova faza biti sigurno završena do naredne godine, ako ne bude  žalbi. Mi već početkom 2019. godine možemo početi sa izgradnjom", kazao je Ramović.

Govoreći o samom Projektu, direktor Ureda  za implementaciju projekata Federalnog ministarstva  poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Alojz Dunđer je rekao: ''U pitanju je projekat zaštite od poplava na rijeci Drini. Mi smo  protekle tri godine završili projektnu investiciju Prača - Hrenovica i isto tako  investicija u općini Foča-Ustikolina. Pripremali smo dokumentaciju za sve ukupno šest lokacija na području Grada Goražda. Tih šest lokacija odredili smo nakon određenih konsultacija sa predstavnicima Grada. Federalno ministarstvo i Agencija za sliv rijeke Save odredili su prioritetnu investiciju i dogovoreno je da ta projektna investicija bude  izgradnja obaloutvrda nizvodno od centra grada sve ukupne dužine 4 kilometra. Procjenjena vrijednost investicija je negdje oko 8 miliona KM. Tender je raspisan i u drugoj polovini jedanaestog  mjeseca očekujemo otvaranje ponude  Očekujem da će u toku ove kalendarske godine potpisati ugovor sa izvođačem radova i očekujem da će do kraja naredne godine svi radovi biti završeni.’"

Igor Palandžić vođa tima Svjetske banke na ovom projektu kaže: ''Na samom sastanku smo razgovarali o trenutnom projektu koji Svjetska banka implementira u Bosni I Hercegovini, a  radi se o projektu zaštite od poplava rijeke Drine. Jedan dio aktivnosti koji se radi u BiH planira da se uradi i u Goraždu i zahvaljujući  aktivnostima institucija BIH  i naravno Grada Goražda  došli smo  do određenog broja prioritetnih projekata koji bi trebalo da se finansiraju. Danas smo došli da razgovaramo o tim projektima  i projektna dokumentacija je urađena. Očekuje se da će u skorije vrijeme  biti dostavljena lokalnoj zajednici, odnosno Gradu Goražde kako bi se išlo u dalje razmatranje. Imamo informaciju da je procedura nabavki za prvi od tih projekata u tijeku i nadamo se da će vrlo brzi biti rezultat i da će se krenuti u konkretne stvari odnosno da će se otpočeti građevinski radovi koji su bili planirani."

Ono što treba naglasiti jeste da se Grad Goražde već duže vrijeme susreće sa problemom urušavanja obaloutvrda. Posebno se to stanje usložilo nakon poplava iz decembra 2010. godine koje su zadesile naš grad. Nakon poplava urađen je elaborat o uzrocima i posljedicama nastanka poplavnog vala na rijeci Drini na osnovu kojeg su podigunute i tužbe protiv HE ''Piva'', a korišten je i u izradi projektne dokumentacije za izgradnju obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu. Realizacijom pomenutog projekta problem će biti riješen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije