Odluka KV-a novi korak ka izgradnji četri elektrane na Drini

15.01.2013. 16:24 / Izvor: eKapija.ba
Odluka KV-a novi korak ka izgradnji četri elektrane na Drini

Konkurencijsko vijeće BiH donijelo rješenje kojim se ocjenjuje dopuštenom koncentracija koja će nastati na osnovu zajedničkog ulaganja RWE Innogy i Elektroprivreda Republike Srpske.

Konkurencijsko vijeće BiH (KV BiH) je danas donijelo rješenje kojim se ocjenjuje dopuštenom koncentracija koja će nastati na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije na teritoriji Bosne i Hercegovine na osnovu zajedničkog ulaganja privrednih subjekata RWE Innogy GmbH Essen, Savezna Republika Njemačka i Мješoviti Holding Elektroprivreda Republike Srpske Matično preduzeće a.d. Trebinje, Trebinje, Bosna i Hercegovina sa namjerom izgradnje i korištenja četiri hidro-elektrane na gornjem slivu rijeke Drine.

"Analizom relevantnog tržišta utvrđeno je da u momentu koncentracije ni jedan od učesnika predmetne koncentracije nije imao dominantan položaj na relevantnom tržištu, kao i to da neće doći do značajnijeg povećanja tržišnih udjela istih, obzirom da je privredni subjekt RWE Innogy prisutan na relevantom tržištu samo u segmentu distribucije", objašnajvaju iz Konkurencijskog vijeća.

Uzimajući u obzir relevantne podatke i provedene analize, kao i činjenicu da predmetna koncentracija ne dovodi samo do povećanja tržišnih udjela, nego predstavlja i investiciju koja će dovesti do stvaranja novih proizvodnih kapaciteta, Konkurencijsko vijeće je ocijenilo da se predmetnom koncentracijom neće stvoriti niti dodatno ojačati dominantni položaj učesnika koncentracije, budući da se neće moći u značajnoj mjeri ponašati neovisno od stvarnih konkurenata na relevantnom tržištu, te je ocijenilo koncentraciju dopuštenom.

Podsjetimo, planirana izgradnja četiriju hidroelektrana na gornjem toku rijeke Drine na području Foče izazvala je reakcije i iz Crna Gora koja je zatražila dodatne informacije o ovom projekta i njenom uticaju na životnu sredinu drugih država. Radi se o projektu vriijednom oko 460 miliona eura.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije