Puštena u rad mala hidroelektrana "Jeleč"

31.08.2018. 07:53 / Izvor: Akta.ba
Puštena u rad mala hidroelektrana 'Jeleč'

Na svečanosti je istaknuto da će dvije turbine male hidroelektrane "Jeleč" godišnje proizvoditi od 14 do 18 gigavat-časova električne energije.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić pustio je danas u rad u Jeleču kod Foče malu hidroelektranu instalisane snage 4,8 megavata, u čiju izgradnju je koncesionar, slovenačka kompanija "Petrol" uložila 6.250.000 eura.

Na svečanosti je istaknuto da će dvije turbine male hidroelektrane "Jeleč" godišnje proizvoditi od 14 do 18 gigavat-časova električne energije, što je dovoljno da se obezbijedi snabdijevanje strujom 4.000 domaćinstava.

Ministar Đokić je naveo da se puštanjem u rad ove elektrane poboljšavaju energetski bilansi Republike Srpske koja se za sadašnje i nove partnere potvrđuje kao mjesto za sigurno investiranje.

"U posljednje tri godine pustili smo u rad dvadesetak malih hidroelektrana, a trenutno se gradi 14 hidroelektrana sličnog kapaciteta. Istovremeno, vršimo pripreme za početak gradnje velikih energetskih projekata, kao što je Hidroelektrana `Buk Bijela` na Drini i nadam se da ćemo uskoro biti u situaciji da raspišemo javni poziv za izbor partnera za njenu gradnju", rekao je ministar Đokić.

Član Uprave Grupacije "Petrol" Rok Vodnik izrazio je uvjerenje da će nastaviti da investiraju u projekte obnovljivih izvora i energetske efikasnosti.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da je ovo četvrta hidrocentrala izgrađena u posljednje četiri godine na području ove opštine.

"I od ove male hidroelektrane očekujemo korist za mještane Jeleča, lokalnu zajednicu i Republiku Srpsku. Doprinijeće poboljšanju putne infrastrukture i obezbjeđenju električne energije, opština će imati koncesionu naknadu, a Srpska nove potencijale u hidroenergetici", istakao je Mašić.

On je izrazio zadovoljstvo najavljenim projektima gradnje hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci" na rijeci Drini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije