Razmatra se peta varijanta trase Jadransko-jonske magistrale

19.08.2020. 10:23 / Izvor: SRNA
Razmatra se peta varijanta trase Jadransko-jonske magistrale

Jedan od velikih projekata u regionu, ali i BiH je izgradnja Jadransko-jonske magistrale koji je u fazi definisanja trase i analize mogućih rješenja.

Jedan od velikih projekata u regionu, ali i BiH je izgradnja Jadransko-jonske magistrale koji je u fazi definisanja trase i analize mogućih rješenja.

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović rekao je kako je IPSA bila zadužena za izradu multikriterijumske analize različitih trasa koje prolaze kroz Republiku Srpsku.

"U tom dijelu nemamo problem sa definisanjem spoljnih tačaka koje se naslanjaju na koridor VC kod Počitelja i spoljne tačke sa Crnom Gorom. Te spoljne tačke su definisane, ali imamo generalno u ovom trenutku problem trase koja prolazi kroz Srpsku", rekao je Mitrović.

On je dodao da su trenutno "definisane" četiri trase, ali da se opštine istočne Hercegovine protive takvom rješenju zbog toga što trase prolaze kroz Popovo polje koje je u tom dijelu jedino obradivo zemljište i, osim termoelektrana, jedini izvor života tog stanovništva.

"Razmatramo i petu varijantu trase Jadransko-jonske magistrale koja je izuzetno bitna i nalazi se na mreži transportne zajednice, tako da bi magistrala spajala Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku što predstavlja novi koridor u mreži koridora Evropske unije", istakao je Mitrović.

Jedan od značajnih koridora za BiH je i Koridor VC čiji završetak bi u značajnoj mjeri obogatio putnu infrastrukturu ove zemlje.

"Prema podacima kojima raspolažem, za očekivati je u narednih četiri-pet godina da će taj projekat biti završen. Imamo velikih problema oko tunela kod Počitelja u dužini od desetak kilometara koji je izuzetno zahtjevan i treba da se izgrade dijelovi dionica od Zenice prema Žepču, Maglaju i Doboju, dok je dio tog koridora kroz Republiku Srpsku dosta mali i on je definisan. Počelo se na njemu raditi. Dio Koridora je urađen prema mostu na Svilaju u dužini od deset kilometara, ostao je dio od Odžaka do granice sa Federacijom, preko Vukosavlja i Doboja", rekao je Mitrović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije