Sarajevo "čeka" Hilton više od tri godine

18.05.2019. 21:39 / Izvor: Akta.ba

Tri godine nakon rušenja zgrade "Feroelektra" u srcu Sarajeva, kod Katedrale, još uvijek nije počela gradnja luksuznog hotela Hilton.

Tri godine nakon rušenja zgrade "Feroelektra" u srcu Sarajeva, kod Katedrale, još uvijek nije počela gradnja luksuznog hotela Hilton.

Buduće gradilište i dalje zjapi prazno, a veliki dio površine oko Katedrale je zauzet.

Podsjetimo, ideja o izgradnji hotela na mjestu nekadašnjeg stambeno-poslovnog objekta krenula je još 2016. godine.

Ibrahim Hadžibajrić i turski investitor Fatih Kol su prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora optimistično najavljivali da će luksuzni hotel krasiti centar Sarajeva već krajem 2017. godine.

Tada je riješena riješena dokumentacija prema kojoj je turski biznismen Fatih Kol vlasnik 35 posto, a Općina Stari Grad 65 posto ovog objekta.

 

Općina je za 3,6 miliona KM prodala svoj dio Fatihu Kolu, koji je ostatak objekta otkupio od privatnog lica, te investirao u uklanjanje one ruševine. Također, izmirio je obaveze prema svim nosiocima stanarskih prava u objektu.

Procjene su da je dosad uložio više od pet miliona maraka, a što se tiče izgradnje hotela, do sada je izdata urbanistička dozvola.

Iz Službe za urbanizam Općine Stari Grad Sarajevo, nedavno je za portal Akta.ba rečeno da je firma KOL d.o.o. Sarajevo, nakon izdavanja urbanističke suglasnost, predala zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje.

"Isto još uvijek nije izdato jer investitor nije dostavio potrebnu dokumentaciju", kazali su za Akta.ba u općini Stari Grad.

Prema nekim najavama, problem je nastao što nije riješen način prilaza automobila u garažu hotela iz ulice Mula Mustafa Bašeskija koji je jedini mogući prilaz, s obzirom na to da je sa druge strane objekta ulica Ferhadija, koja je zatvorena za saobraćaj.

Kada i ukoliko se riješi sva papirologija, te počne izgradnja, Hotel Hilton će imati 56 soba, uključujući podzemne garaže na pet etaža.

Također, hotel će zadržati izvorni oblik zgrade koja je bila pod zaštitom države.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije