Investicije / NEKRETNINE

Sarajevo: Rekonstrukcija zgrade u Zagrebačkoj prolongirana zbog nedostatka novčanih sredstava - Ukupna sredstva potrebna za obnovu zgrade iznose 860.320 KM

01.12.2009. 12:55 / Izvor: eKapija.ba

Rekonstrukcija u ratu devastirane stambene zgrade u Zagrebačkoj ulici 3a u Sarajevu neće biti završena u planiranom roku zbog nedostatka sredstava.

Ukupna sredstva potrebna za obnovu ove zgrade iznose 860.320 KM i ona isključivo zavise od budžeta Vlade Kantona Sarajevo. Međutim, zbog nedostatka sredstava, radovi će biti prolongirani i rok za okončanje radova, koji je bio je decembar ove godine, neće biti ispoštovan.

"Radovi su pripremljeni na vrijeme. Provedena je tenderska dokumentacija i procedura, kao i javna nabavka, međutim, bila su sporna sredstva tako da su poslovi velikih popravki usporeni. To će imati neki svoj tok, ali ne možemo tačno znati koliko će radovi biti prolongirani, jer jednostavno svaki takav novi zahvat i projekat zavisi od odluke Vlade", kazala je za eKapija.ba Amela Petrinić, pomoćnik ministra za upravljanje, realizaciju projekata i nadzor u stambenoj oblasti Ministarstva stambene politike KS.

"U drugoj tranši sredstava, potrebno je uplatiti 50 posto avansa prema izvođačima od ukupnog iznosa“, dodala je ona.

U ministarstvu se nadaju da će Vlada KS uskoro uplatiti novac i da će radovi biti nastavljeni, jer je zgrada na popisu objekata u okviru prioritetnijih i velikih popravki. Naime, nosioci stanarskog prava su interno raseljene osobe većinom iz Sarajeva i čekaju na povrat svog stana.

Izvođač radova za velike popravke je Ahydron-Građenje d.o.o. Sarajevo

Brane Grujić, šef gradilišta rekao je za naš portal da firma Ahydron-Građenje radi devastirani dio, odnosno jedno krilo stambene zgrade koje ima pet spratova i stubišni dio koji se ruši.

Dakle, radi se potpuno rušenje starog objekta, i građenje novog po principu "rau-bau".

"Trenutno smo srušili stambeni dio, osim podrumskog dijela koji sada radimo. Kada je u pitanju stubišni dio, krenuli smo od krova i stigli do drugog sprata. Radovi su obustavljeni, ali mi ćemo završiti započeto rušenje iz sigurnosnih razloga građana Grbavice. Međutim, trenutna finansijska situacija je takva da ne možemo raditi punim intenzitetom. Kada budu obezbijeđena potrebna sredstva, nastavljamo sa radovima", rekao je Grujić.

Kada počne rekonstrukcija, predviđeno je da će radovi trajati 120 dana.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Projekti"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije