Investicije / URBANIZAM

Strategija razvoja Banja Luke do kraja godine

12.12.2018. 08:52 / Izvor: Akta.ba

Banja Luka bi do kraja godine trebalo da dobije Strategiju razvoja grada za narednih 10 godina, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić poslije sastanka Partnerstva za razvoj grada, koje čine predstavnici javnog sektora, privrede, nevladinog sektora i udruženja građana.

Radojičić je nagasio da se ovaj dokument priprema već godinu dana i da će se u konačnoj formi naći na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine grada.

Riječ je o ključnom strateško-planskom dokumentu koji bi trebalo da usmjerava i podstiče budući rast i razvoj Banje Luke, i koji ima četiri strateška cilja.

Prvim ciljem, "biznis – prijataljski grad" želi se uspostaviti povoljno poslovno okruženje, sa jakom i konkurentnom privredom i rastom domaćih i stranih investicija. Drugi cilj je grad napraviti modernom, urbanom sredinom, zasnovanom na konceptu "pametnih gradova".

Sa druge strane, koncept "zelenog grada" podrazumjeva ekološki održiv, komunalno opremljen, energetski efikasan i bezbjedan grad, dok je četvrti strateški cilj – Banja Luka kao prepoznatljiv regionalni, obrazovni, zdravstevni, kulturni, sportski i centar unaprijeđene socijalne inkluzije.

Svi ovi ciljevi ispunjavaju zadatu viziju Banje Luke kao glavnog grada, regionalnog centra, moderanog, evropskog grada. Sredine sa povoljnim ambijentom za poslovanje, grada savremenih tehnologija i zelenila. Grad sa perspektivom razvoja, grad aktivnih građana, ekonomski razvijen, infrastrukturno i komunalno povezan iznutra i izvana, sa bogatim kulturnim, sportskim i turističkim sadržajima, ugodan za život, sa zdravom i zaštićenom životnom sredinom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije