U posljednje četiri godine stečaj progutao 180 miliona KM u RS-u

17.07.2014. 12:49 / Izvor: Glas Srpske
U posljednje četiri godine stečaj progutao 180 miliona KM u RS-u

U Republici Srpskoj je u posljednje četiri godine otpisano oko 180 miliona maraka koje je Poreska uprava RS potraživala za poreze i doprinose od preduzeća nad kojima je završen stečajni postupak.

U Republici Srpskoj je u posljednje četiri godine otpisano oko 180 miliona maraka koje je Poreska uprava RS potraživala za poreze i doprinose od preduzeća nad kojima je završen stečajni postupak.

U reviziji učinka upravljanja naplatom doprinosa, koju je obavila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, navedeno je da je od 2010. do kraja prošle godine u Srpskoj okončano 535 stečajnih postupaka na osnovu kojih je naplaćeno manje od 10 miliona KM.

"U 362 postupka donesena su rješenja o nenaplativosti poreza i doprinosa po osnovu otpisa stečajnih potraživanja. Na osnovu ovih rješenja otpisano je oko 180 miliona KM", ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su ugvrdili da je u posljednje četiri godine u Republici Srpskoj pokrenuto 595 stečajnih postupaka u kojima su priznata potraživanja Poreske uprave u iznosu od 241 miliona KM.

Do kraja 2013. godine u tim postupcima naplaćeno je manje od tri miliona odnosno oko jedan odsto priznatih potraživanja.

"Poreska uprava RS i javni fondovi nisu imali aktivnu ulogu u pokretanju stečajnih postupaka, iako su u većini slučajeva bili najznačajniji povjerioci. Veći dio potraživanja Poreske uprave RS i fondova nakon završetka stečajnih postupaka nije bilo moguće naplatiti", istakli su revizori.

Potraživanja povjerilaca iz javnog sektora čine oko dvije trećine ukupnih potraživanja u stečajnim postupcima.

"Na osnovu tog podatka bilo je očekivano da su Poreska uprava RS i fondovi imali aktivnu ulogu u pokretanju stečajnih postupaka s ciljem obezbjeđenja efikasnije naplate doprinosa. Međutim, Poreska uprava RS se kao pokretač stečajnih postupaka pojavljuje tek od 2011. godine, a ukupno su p-kretači oko sedam odsto svih stečajnih postupaka u ovom periodu", navedeno je u revizorskom izvještaju i dodato da fondovi do kraja 2013. nisu pokrenuli nijedan stečajni postupak. Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac kaže da su i ovi problemi posljedica teškog perioda za ekonomiju u kojem su mnoga preduzeća došla u probleme.

"Vjerovatno je za neka preduzeća imalo smisla odobriti reprogram kako bi im se pomoglo, ali moglo se i mnogo bolje procijeniti, jer se znalo da velika većina tih preduzeća neće biti u stanju da se izvuku iz problema. Poreska uprava RS pod političkim, socijalnim i drugim pritiscima vjerovatno nije odreagovala kako je trebala", kazao je Grabovac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije