U RS-u navodnjavanje 17.000 hektara: Projekat vrijedan 20,5 miliona KM

28.03.2014. 11:14 / Izvor: SRNA
U RS-u navodnjavanje 17.000 hektara: Projekat vrijedan 20,5 miliona KM

Cilj projekta je izgradnja sistema za navodnjavanje, čija je vrijednost 20,5 miliona KM, rekonstrukcija i modernizacija postojećih sistema za navodnjavanje, te izgradnja novih.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je danas da je cilj projekta izgradnje sistema za navodnjavanje, čija je vrijednost 20,5 miliona KM, rekonstrukcija i modernizacija postojećih sistema za navodnjavanje, te izgradnja novih.

"Jedan od ciljeva ovog projekta je i jačanje institucionalnih kapaciteta u javnom i privatnom sektoru da bi bili  obezbijeđeni održivost i efikasno korištenje izgrađenih sistema", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je u informaciji o razvoju i izgradnji irigacionih sistema na području opština Gradiška i Laktaši predviđeno da se vodama rijeke Vrbas navodnjava oko 14.365 hektara poljoprivrednog zemljišta na području Gradiške i 2.866 hektara na području Laktaša.

U tehničkom smislu, predviđeno je prevođenje vode iz rijeke Vrbas u kanal Osorna, putem "spojnog kanala", dužine devet kilometara.

"Voda bi se nakon uvođenja u postojeći kanal Osorna po području Lijevče polja vodila obodnim kanalom Osorna – Borna - LJevčanica, dužine 26,5 kilometara, koji se ponovo u Bajincima uliva u Vrbas", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Javna ustanova "Vode Srpske", u saradnji sa opštinama Gradiška i Laktaši, pripremiće glavni projekat "Spojnog kanala" i idejna rješenja za planirane akumulacije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije