Građani žele stadion Koševo bez atletske staze

09.10.2019. 09:47 / Izvor: Akta.ba
Građani žele stadion Koševo bez atletske staze

Najveći dio rasprave bio je posvećen pitanju obnove i modernizacije stadiona.

U organizaciji MZ „Koševo 2“ u prepunoj učionici Osnovne škole „Nafija Sarajlić“ održana je javna tribina sa ciljem upoznavanja javnosti i svih zainteresiranih subjekata sa konceptom izmjena i dopuna Regulacionog plana „Zetra“ – zona sporta i rekreacije.

U otvorenoj polemičnoj i na trenutke žučnoj raspravi izneseno je niz komentara, sugestija i prijedloga u vezi sa predloženim konceptom pri čemu su postavljena i pitanja vezana za imovinsko-pravne odnose na pojedinim dijelovima, pristupnih komunikacija, prostora za rekreativce, planirane šetnice (promenade) iz Alipašine ulice prema Pionirskoj dolini kroz sportski kompleks Zetre i mogućih drugih uslužnih i servisnih sadržaja.

Najveći dio rasprave bio je posvećen pitanju obnove i modernizacije stadiona s obzirom da je u predloženom konceptu ostavljena mogućnost da stadion Koševo bude sa ili bez atletske staze. U tom smislu je manji dio učesnika zagovarao ostanak postojeće atletske staze u okviru stadiona, iako su predstavnici Zavoda za planiranje razvoja KS i Općine Centar ukazali da je ovim konceptom predviđeno proširenje postojećeg atletskog poligona na osam traka sa natkrivenim tribinama izvan stadiona, te izgradnjom atletske dvorane koja bi omogućila i treninge i takmičenja u nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Također je naglašeno da će planiranim proširenjem parka Jezero u kompleks novog centralnog parka biti otvorene nove staze i drugi rekreativni sadržaji za masovnu rekreaciju građana svih uzrasta.

Na kraju rasprave prisutni su se ogromnom većinom glasova izjasnili i zahtijevali da se u izmjenama i dopunama navedenog regulacionog plana planira modernizacija Olimpijskog stadiona „Asim Ferhatović Hase“ bez atletske staze kako bi u svim aspektima odražavao funkciju i duh stadiona evropskih metropola koji će omogućiti održavanje najvećih fudbalskih susreta u organizaciji FIFA-e i UEFA-e, odnosno da žele modernu fudbalsku arenu kakvu zaslužuje Sarajevo kao glavni grad Bosne i Hercegovine.

Učesnici rasprave su pozvani da svoje eventualne prijedloge i sugestije, kao prilog definiranju nacrta plana, dostave Službi za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar u roku od sedam dana od dana održavanja javne rasprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije