Šta se desilo s idejom o spajanju trgova Susan Sontag i Jurislav Korenić

14.07.2020. 08:53 / Izvor: Akta.ba

Izgradnje zgrade od sedam spratova u blizini Narodnog pozorišta na mjestu nekadašnjeg hotela Pošta koju je portal Akta.ba objavio prošle sedmice, izazvala je puno reakcija i pažnje građana.

Izgradnje zgrade od sedam spratova u blizini Narodnog pozorišta na mjestu nekadašnjeg hotela Pošta koju je portal Akta.ba objavio prošle sedmice, izazvala je puno reakcija i pažnje građana.

Mnogi građani su putem društvenih mreža upitali šta se desilo sa planovima da na ovom mjestu bude veliki trg, odnosno da se spoje trgovi Susan Sontag i Jurislav Korenić, te je pokrenuto i potpisivanje peticije protiv izgradnje.

Tim povodom oglasio se i načelnik Centra Nedžad Ajnadžić koji je pojasnio da je ideja o spajanju trgova Susan Sontag i Jurislav Korenić bila delegirana sa najboljom namjerom kako bi se centralna gradska zona "očistila" i bila u svrsi pješaka.

"Općina se u nekoliko navrata obraćala Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS gdje smo tražili stav Zavoda u vezi navedene inicijative. U odgovoru Zavoda koji objavljujem zajedno sa ovim pismom jasno je zašto Općina nije mogla realizovati ideju spajanja trgova. Dakle, mišljenje Zavoda je bilo negativno jer je hotel „Pošta“ upisan na Listu evidentiranih, prethodno zaštićenih i zaštićenih nepokretnih spomenika kulture i prirodne baštine", navodi Ajnadžić.

Dodaje da je u cijeli proces uključen stručni tim Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a o svemu konačnu odluku donosi Općinsko vijeće. 

Napominje da još nije sve završeno i da svi građani imaju priliku dati doprinos u redovnoj proceduri.

"Moj stav je dakle poznat još ranije, ali ponavljam ga još jednom. Ukoliko ne postoji mogućnost spajanja trgova, navedeni objekat, hotela „Pošta“ treba obnoviti u skladu sa mišljenjima nadležnih stručnih ustanova i to Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Dakle, u cjelosti podržavam stavove i mišljenja nadležnih i odgovornih stručnih institucija Kantona Sarajevo u vezi sa ovim objektom", ističe Ajnadžić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije