Hadžibajrić: Stambeno-poslovni objekat u Dženetića čikmi gradi se po zakonu

30.01.2021. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Hadžibajrić: Stambeno-poslovni objekat u Dženetića čikmi gradi se po zakonu

Tim projektom Općina Stari Grad ne prodaje, niti poklanja imovinu, nego ostaje njen vlasnik, te je uvećava sa oko pola miliona KM na 1,2 miliona KM, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić odbacio je danas optužbe o nepravilnostima kada je u pitanju izgradnja stambeno-poslovnog objekta u ulici Dženetića čikma naglašavajući da se svi postupci provode transparentno i u skladu sa zakonima.

Kako je u saopćenju naveo svi akta koja su predložena Općinskom vijeću na usvajanje na posljednjoj sjednici pripremile su nadležne općinske službe i za njih je pribavljeno pozitivno mišljenje općinskog pravobranioca.

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo u junu 2019. godine usvojilo zaključak o davanju saglasnosti za početak realizacije zajedničkog projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta u okviru UP Kvadrant XII između Općine i TD "Marketi" dd te ostalih zainteresiranih strana.

Zaključkom je predviđen rok od 60 dana da zainteresirane strane riješe međusobne sporove, a u slučaju neispunjavanja toga načelnik je ovlašten da dovrši započetu proceduru uime Općine s vlasnikom parcele.

"Teme o kojima je bilo polemike u prethodnom periodu su jevrejska i vakufska imovina, te izdavanje odobrenja za građenje", kaže Hadžibajrić i dodaje da je Općinskom vijeću na usvajanje predložena odluka o isplati naknade Malini Rašel i odluke o prihvatanju prijedloga ugovora o međusobnim odnosima Općine Stari Grad i Medžlisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Također, kada je u pitanju izdato odobrenje za građenje, načelnik naglašava da je to urađeno u skladu sa odredbama Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo.

Pomoćnica načelnika za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove Adela Plakalo na prošloj sjednici Općinskog vijeća istakla je da nema mjesta sumnjama u zakonitost predloženih akata te naglasila ekonomski značaj i isplativost projekta.

Prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka građevinske struke tržišna vrijednost neizgrađenog građevinskog zemljišta u vlasništvu Općine Stari Grad iznosi 546.300 KM, dok vrijednost planiranih poslovnih prostora iznosi 1.240.056 KM.

"Tim projektom Općina Stari Grad ne prodaje, niti poklanja imovinu, nego ostaje njen vlasnik, te je uvećava sa oko pola miliona KM na 1,2 miliona KM, a u budućnosti će se ostvarivati i dodatna dobit kroz zakup poslovnih prostora", pojašnjava nadalje Hadžibajrić.

Ipak, Prijedlog odluke o isplati naknade Malini Rašel, Prijedlog Odluke kojom se prihvata prijedlog ugovora o međusobnim odnosima između Općine Stari Grad Sarajevo i Medžlisa IZ u BiH, Prijedlog odluke o neposrednoj zamjeni suvlasničkih dijelova nekretnina između Općine i Amko komerca nisu podržani na sjednici Općinskog vijeća.

No, načelnik je najavio da će, kako kaže, radeći i dalje s ciljem unapređenja lokalne zajednice, povećanja vrijednosti imovine Općine i ostvarivanja boljih uvjeta života nastaviti sa aktivnostima na realizaciji tog projekta u skladu sa zakonskim propisima, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije