U Općini Stari Grad akcija uklanjanja bespravno postavljenih reklamnih sadržaja

14.11.2021. 10:17 / Izvor: Fena
Općina Stari Grad

Cilj je spriječiti nezakonito postavljanje reklamnih sadržaja, kao i očuvati ugled i izgled građevina uže starogradske jezgre.

Općina Stari Grad Sarajevo, putem nadležne Službe za opću upravu i inspekcijske poslove, pokrenula je još jednu akciju uklanjanja bespravno postavljenih reklamnih sadržaja na području ove lokalne zajednice.

Cilj je spriječiti nezakonito postavljanje reklamnih sadržaja, kao i očuvati ugled i izgled građevina uže starogradske jezgre i spriječiti njihovo skrnavljenje neprimjerenim sadržajima. Upravo iz tog razloga, Općina Stari Grad Sarajevo će u narednom periodu pokrenuti i dodatne aktivnosti, navodi se u saopćenju.

Nalogom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, od Federalnog ministarstva prostornog uređenja zatražit će se saglasnost za tehničko održavanje fasada svih poslovnih prostora u vlasništvu Općine Stari Grad koji se nalaze u užoj starogradskoj jezgri kako bi im se osigurao unificiran i jednoobrazan izgled. Na taj način, uža gradska jezgra dobit će izgled dostojan jednog glavnog grada, navodi se.

S istim ciljem provodi se i akcija uklanjanja bespravno postavljenih reklamnih sadržaja što uključuje reklame, displeye, tende, vitrine, bilboarde i drugo. Prema podacima Službe za opću upravu i inspekcijske poslove u toku ove sedmice je, uz podršku uposlenika Odjeljenja za održavanje putnih pojaseva, u užoj starogradskoj jezgri izvršeno uklanjanje dvije bespravno postavljene tende u ulici Ferhadija, zatim klima uređaja, reklamne vitrine i tri reklamne naljepnice sa ulaznih portala također u Ferhadiji, reklame i reklamne naljepnice na poslovnom prostoru u ulici Ćumurija 1, jedne reklame sa poslovnog prostora u ulici Mula Mustafe Bašeskije i jednog bespravno postavljenog banera također u ulici Mula Mustafe Bašeskije.

Inspektori Službe za opću upravu i inspekcijske poslove kontinuirano obilaze teren s ciljem suzbijanja bespravnog postavljanja reklamnih sadržaja, kao i evidentiranja prekršilaca i njihovog sankcionisanja, a sve kako bi se ova oblast držala u zakonskim okvirima.

Općina Stari Grad Sarajevo upozorava sva pravna i fizička lica koja imaju postavljenu reklamu na području općine Stari Grad Sarajevo, da ne pribjegavaju zloupotrebama i postavljanju ovih sadržaja bez odobrenja nadležne Službe za urbanizam, a u skladu sa Odlukom o postavljanju firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području općine Stari Grad Sarajevo.

Također, podsjećaju građane da ovakve neregularnosti, kao i bespravnu gradnju, bespravno zauzimanje javnih površina i drugo mogu prijaviti općinskoj inspekciji i putem viber broja 061 225 800, a inspektori će provjeriti svaku prijavu, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije