Na proljeće sanacija ulice Bostarići na Širokači, projekat vrijedan 200.000 KM

16.12.2021. 08:24 / Izvor: Akta.ba
Širokača

S ciljem poboljšanja saobraćajne i putne infrastrukture na području općine Stari Grad Sarajevo, biće realizovan još jedan veliki projekat u ovoj Općini.

S ciljem poboljšanja saobraćajne i putne infrastrukture na području općine Stari Grad Sarajevo, biće realizovan još jedan veliki projekat u ovoj Općini.

Riječ je o rekonstrukciji ulice Bostarići na Širokači u dužini od skoro pola kilometra. "Trenutno se provode procedure za odabir izvođača radova koji bi trebali početi na prolječe, čim se stabilizuju vremenske prilike", potvrdii su u nadležnoj Službi.

Ovo je još jedan zajednički projekat Općine Stari Grad Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo za koji su početkom oktobra ove godine općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač potpisali sporazum o zajedničkom provođenju postupka javne nabavke. Projekat je vrijedan 200.000 KM.

Ulica Bostarići je u padinskom naselju i na brdovitom terenu. Na planiranoj dionici dužine oko 500 metara nalaze se dvije horizontalne krivine, a cesta je prosječne širine od 3,5 do 4 metra. Problem u ovoj ulici je nekontrolisano kretanje vode duž ceste i okolnog terena. pri čemu dolazi do oštećenja bankine i prodora u konstrukciju saobraćajnice. Sve to uzrokovalo je pojavu velikog broja udarnih rupa i mrežastih pukotina, te propadanje kolovozne konstrukcije.

Kako bi se spriječilo dalje propadanje ceste, Općina Stari Grad Sarajevo je finansirala izradu glavnog projekta rehabilitacije ulice Bostarići, koja podrazumijeva skidanje postojećih asfaltnih slojeva, tamponiranje i odvodnju. Projektom je predviđeno da se površinska voda sa saobraćajnice vodi uz ivičnjak do rigola i slivne rešetke koja prikuplja vodu i odvodi je u postojeći šaht u zacijevljenom potoku. Predviđena je i izgradnja jedne slivne rešetke na početku trase. Nakon tih radova bit će asfaltirana cijela dionica i time biti olakšana putna komunikacija, kako za pješake tako i za automobile.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije