Hadžibajrić najavio nove projekte za razvoj Starog Grada

08.01.2022. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Stari Grad

Govoreći o planovima za 2022. godinu, Hadžibajrić je najavio značajne investicije, ali i nastavak započetih projekata.

Na press konferenciji održanoj u petak, predstavljeni su najveći projekti realizovani u Općini Stari Grad u toku 2021. godine, a među njima rekonstrukcija Vrtića "Bulbuli", milionski infrastrukturni projekat na Alifakovcu kojim je riješen dugogodišnji problem kanalizacione i vodovodne mreže, te drugi značajni projekti.

Radilo se i na poboljšanju infrastrukture i sadržaja za odmor i relaksaciju, te je ralizovan projekat sanacije saobraćajnice i uvođenja javne rasvjete na dionici Dariva- Kozija ćuprija.

Prioritet su bili građani, posebno socijalno ugrožene porodice, te je u prošloj godini osigurana sanacija stambenih jedinica za 31 porodicu, a u 2022. godini su za te namjene obezbijeđena sredstva u iznosu od 140.000 KM.

"U 2021. godini uložili smo skoro sedam miliona konvertibilnih maraka u projekte iz oblasti građenja, infrastrukture, te projekte od općeg, društvenog značaja i podršku socijalno ugroženim. I u 2022. godini bit ćemo opredijeljeni za napredak i razvoj našeg Starog Grada kroz projekte gradnje, obnove, rješavanja pitanja zbrinjavanja socijalno ugroženih građana, ali i poboljšanje ponude sadržaja za odmor i rekreaciju, te prostora za kulturno-umjetničke sadržaje.", poručio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Općina Stari Grad i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić uključlili su se u projekte koji su bili neophodni ovoj lokalnoj zajednici za pružanje što boljih usluga građanima, te je tako prošle godine adaptiran prostor i otvoren prvi Punkt Hitne pomoći u Starom Gradu, kao i prvi Restoran Dobre volje, Udruženja Pomozi.ba. 

Ova lokalna zajednica posebno je ponosna što su u prošloj godini povećana sredstva za pomoć mladim ljudima i ugroženim kategorijama za samozapošljavanje i pokretanje vlastitih biznisa kojima je za te namjene dodijeljeno 65.000 KM.

Govoreći o planovima za 2022. godinu, Hadžibajrić je najavio značajne investicije, ali i nastavak započetih projekata.

"Nastavit ćemo s projektom uređenja Trga oslobođenja-Alija Izetbegović čim se steknu vremenski uslovi za to. Opet moram istaći žaljenje što nam nije dozvoljeno da na ovoj lokaciji sagradimo još jednu podzemnu garažu. Naime, u toku 2021. godine podzemna garaža preko puta Vijećnice ostvarila je dobit od skoro pola miliona konvertibilnih maraka. Još jedna takva investicija Starom Gradu bi značila mnogo i omogućila realizaciju brojnih drugih projekata", kazao je.

Inače, na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović će se očuvati sadašnje rješenje Trga, autora Vladimira Dobrovića i Sakiba Hadžihalilovića iz 1976.godine.

Predviđeno je novo popločavanje kamenim pločama, vrsta i boja kamena za popločavanje neće uticati na likovni izraz Trga.

Predviđeno hortikulturno uređenje u potpunosti uvažava Trg kao spomenik prirodnog naslijeđa, zadržavajući postojeću vegetaciju, uz obogaćivanje zelenih površina novim vrstama.

Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH dala je pozitivno mišljenje na ovo rješenje.

Najveći projekat u 2022. godini bit će izgradnja zgrade za smještaj djece bez roditelja i socijalno ugroženih.

Bit će to četvrta zgrada koju će Općina Stari Grad sagraditi za najugroženije kategorije stanovništva čime će im riješiti jedno od najvažnijih životnih pitanja, a to je krov nad glavom.

Kako je najavio Hadžibajrić, ova zgrada gradit će se kao zajednički projekat Općine Stari Grad i Fondacije Hemiias, čiji je osnivač ugledni privrednik i veliki humanista Hajriz Brčvak, porijeklom iz Bijelog Polja.

Zgrada će se graditi na zemljištu u vlasništvu Općine Stari Grad, u ulici Čadordžina, u mjesnoj zajednici Logavina.

Izgradnja zgrade počet će u maju ove godine.

Najavljen je i nastavak izgradnje Muzeja Mersad Berber u ulici Zelenih beretki u prostoru veličine 450 metara kvadratnih koji Općina ustupa za potrebe muzeja.

U budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za 2022. godinu planirana su sredstva u iznosu od 300.000 KM za nastavak ovog projekta dok će Grad Sarajevo izdvojiti dodatnih 300.000 KM kako bi se nastavila njegova realizacija.

Izgradnjom ovog muzeja, djela Mersada Berbera će, poput brojnih muzejskih, galerijskih i privatnih kolekcija širom svijeta, konačno imati svoje mjesto i u Sarajevu.

Na Darivi će se sagraditi objekat uz igralište Park mira na površini od oko 100 metara kvadratnih.

Projekat je trebao biti završen prošle godine, ali je njegovu realizaciju usporilo nepostojanje vodovodne infrastrukture na ovom dijelu, te se u prošloj godini pristupilo iznalaženju rješenja i izradi još jednog projekta za vodovodnu mrežu od Bentbaše do Darive.

Objekat će se sastojati od ženskog i muškog toaleta, toaleta za invalidna lica, prostorije za presvlačenje beba, manje trgovine, te ostave i pomoćne prostorije. Trgovina će biti manjih gabarita predviđena za prodaju sokova, vode, sladoleda itd.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije