Projekt Burolina

Makarska ulaže pola miliona eura za sunčališta, toalete i ostalu infrastrukturu

14.11.2023. 13:14 / Izvor: bljesak.info
Makarska

Planirani građevinski radovi na pomorskom dobru teški preko 2,2 miliona eura.

Trenutno je na javnom savjetovanju Plan upravljanja pomorskim dobrom na području grada Makarske za razdoblje od 2024. do 2028. godine, a završava 12. decembra.

Njime se uređuju planirane aktivnosti na pomorskom dobru i prioriteti njihove realizacije, izvori sredstava za njihovu realizaciju, plan održavanja pomorskog dobra u općoj upotrebi, plan gradnje građevina, plan davanja dozvola na pomorskom dobru, nadzor.

Planirane aktivnosti podrazumijevaju redovno održavanje, brigu o zaštiti i osiguravanju opće upotrebe pomorskog dobra, gradnju građevina i izvođenje zahvata u prostoru pomorskog dobra, davanje dozvola na pomorskom dobru u Jedinstvenu nacionalnu bazu podataka pomorskog dobra Republike Hrvatske, održavanje reda na pomorskom dobru.

Što se tiče posebnih stavki, za čišćenje obale, mora i podmorja na području plaže Nugal i gradske luke namjenjuje se 20 hiljade eura, za najam ekoloških kemijskih WC kabina na predjelu Sv.Petar i Ramova 30 hiljade eura, a za sadnju i održavanje zelenila 15 hiljada eura.

Postavljanja zaštitnih brana za kupače na uređenim plažama Cvitačka, Blace i Osejava teško je 32,5 hiljade eura, a postavljanja spremnika za odvojeno prikupljanje otpada 10 hiljada eura.

Za dohranjivanje plaža šljunkom na lokacijama Cvitačka, Blace i Osejava namjenjuje se 350 hiljada eura, a za povlačenje i vraćanje žala na plažama Cvitačka, Blace i Osejava 150 hiljada eura.

Plaže se dohranjuju samo prirodnim šljunkom, tako da se ne mijenja prosječna godišnja pozicija obalne crte niti izgled plaže niti njezine karakteristike, stoji jasno u planu, prenosi Makarska Danas.

Zanimljivo je pogledati i koji se građevinski radovi planiraju na pomorskom dobru, a teški su preko 2,2 miliona eura.

Tu je održavanje šetnica u cilju osiguranja pristupa moru i uz more, vrijedno 100 hiljada eura.

Izgradnja šetnice od hotela Amines Khalani Beach do potoka u Krvavici procijenjena je na 1,6 miliona eura.

Spominje se i izgradnja komunalne infrastrukture na plaži Osejava (sunčališta, toaleti, tuševi, kabine za presvlačenje i dr.) u sklopu projekta "Burolina" vrijedno pola miliona eura.

Predviđeno je i 10 hiljada eura za uklanjanje nezakonitih nasipa te 20 hiljada eura za uklanjanje molova, gatova, sunčališta, istezališta, lukobrana, riva i drugih građevina kao i građevina u lukama i drugih samostalnih infrastrukturnih objekata, koje nisu vidljive na DOF-u 5/2011.

Ostavljeni rekviziti (ležaljke, suncobrani i sl.) ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra te se raspoređuju po plaži na način da se rekviziti jednog ovlaštenika dozvole na pomorskom dobru podjele na dvije grupe rekvizita, između kojih mora ostati koridor za nesmetani pristup svim korisnicima plaže u duljini ležaljke, a svaka grupa rekvizita može sadržavati po dva reda ležaljki s ostavljenim koridorom za nesmetani pristup i boravak uz more svim korisnicima plaže između samih redova u duljini ležaljke te za prolaz između svake ležaljke u širini ležaljke.

Ležaljke moraju biti udaljene od 2 do 4 metra od mora, dok ležaljke jednog ovlaštenika dozvole moraju biti udaljene najmanje 10 metara od ležaljki drugog ovlaštenika dozvole.

Ležaljke i ostala oprema moraju biti složeni na jednom mjestu te se tek na zahtjev korisnika mogu postaviti na za to predviđeno mjesto na plaži, jasno se navodi u planu ono što se ljeti obično krši. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije