Regulacioni plan stavljen van snage

Spriječena gradnja "stambenog ansambla" na Crnom vrhu

08.12.2023. 09:41 / Izvor: Akta.ba
regulacioni plan crni vrh

Općinsko vijeće Centar je stavilo van snage postojeći Regulacioni plan Gradski park "Crni vrh".

Na jučerašnjoj 34. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar, a na prijedlog Općinskog načelnika Srđana Mandića i Službe za prostorno uređenje i investicije, usvojena je Odluka o stavljanju van snage Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Regulacionog plana Gradski park "Crni vrh".

Prema riječima načelnika Srđana Mandića time je spriječena gradnja "stambenog ansambla" u Ulici Omera Stupca (bivša Zadrugina).

"Nakon održane javne rasprave u sali Opštine Centar na kojoj smo čuli jasan i nedvosmislen stav građana i struke, odlučili smo da predložimo Vijeću ovu odluku. Kako smo i obećali, slušamo građane i uvažavamo njihove stavove i zahtjeve. Ovaj RP može biti usvojen samo uz vašu saglasnost", kazao je Mandić.

Inače, firma Deling Invest planirala je graditi stambeni kompleks koji se sastoji od četiri velike, luksuzne vile na više spratova, sa zajedničkom garažom.

crni vrh

 

Građevinska cjelina - Stambeno naselje Crni vrh u Sarajevu proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine jer predstavlja jedino planski građeno naselje iz perioda između dva svjetska rata u Sarajevu, koje je izvedeno u duhu moderne.

Sagrađena je sredstvima Željezničarske kreditne i potporne zadruge osnovane 1923. godine u Sarajevu i Stambene zadruge koja je osnovana 1925. godine sa zadatkom ublažavanja socialne bijede Željezničara. Crni vrh je regulacionim planom isparcelisan na 93 građevne parcele. U sklopu naselja nalazi se i vila u kojoj je živio Mate Bajlon. Planska osnova naselja je uglavnom očuvana, a karakteristično je da je regulacioni plan poštovan i kasnijim izvedbama nakon Drugog svjetskog rata.

S obzirom na ambijentalnu vrijednost prostora, građani nisu dozvolili daljnju izgradnju u ovom dijelu grada.

"Vrijeme pritisaka, iznude i trgovine uticajem u Opštini Centar je iza nas. U međuvremenu, zajedno sa Asocijacijom arhitekata BiH radimo prijedloge idejnih rješenja uređenja parka koje ćemo, kao i dosada, ponuditi građanima na odluku o izboru najboljeg rješenja", poručio je načelnik Općine Centar.

Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije