Završena izgradnja

U Starom Gradu otvorena nova zgrada za studente i učenike bez roditelja

25.12.2023. 12:08 / Izvor: Akta.ba
stari grad

Ova zgrada, čija je gradnja započela u aprilu prošle godine, postat će dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Direktor i osnivač Fondacije Hemiias, Hajriz Brčvak, uručio je protekle sedmice ključeve od nove socijalne zgrade načelniku Općine Stari Grad Sarajevo, Irfanu Čengiću.

Ova zgrada, čija je gradnja započela u aprilu prošle godine, postat će dom za djecu bez roditeljskog staranja.

Nalazi se u ulici Čadordžina u mjesnoj zajednici Logavina i ima suteren, prizemlje, sprat i potkrovlje, s ukupno sedam dvosobnih stanova.

Načelnik Čengić kazao je da mu je velika čast što je preuzeo ključeve nove zgrade koju je izgradio privrednik i humanist Hajriz Brčvak.

Čengić je istakao da je Brčvak još jednom iskazao izuzetnu humanost izgradivši objekat koji je namijenjen da postane dom generacijama mladih studenata i učenika bez roditelja.

"Predložio sam Općinskom vijeću da donesemo odluku o namjeni objekta kolektivnog stanovanja u ulici Čadordžina, za svih 7 stanova, koji će biti isključivo namijenjeni institucijama socijalne zaštite, organizacijama, fondacijama i udruženjima čija je osnovna djelatnost zaštita i briga o djeci bez roditeljskog staranja, studentima i mladim ljudima koji su odrasli bez roditeljske podrške, a sada su u procesu osamostaljenja", istakao je Čengić.

Kaže da su ovim pristupom osigurali da će ovaj objekat neprekidno biti od koristi mnogim korisnicima i štićenicima, koji će uvijek biti pod nadzorom organizacije ili institucije kojoj je objekat dodijeljen, a koja je obavezna redovno izvještavati Općinsko vijeće.

"U ime građana Općine Stari Grad Sarajevo, izražavam zahvalnost Hajrizu Brčvaku za ovu izuzetno humanu gestu i za sve što čini za našu općinu. Fondacija gospodina Brčvaka u potpunosti je finansirala radove na općinskom zemljištu koje su dodijelili prethodni načelnik i Općinsko vijeće, koji zaslužuju značajan dio priznanja za ovaj projekt. Sada je na Općini da dovrši sve administrativne obaveze, priključke i opremu stanova", rekao je medijima.

Direktor i osnivač Fondacije Hemiias, Hajriz Brčvak kazao je kako je realizacija ovog humanog projekta rezultat zajedničkih napora.

"Gradili smo ovu zgradu s ciljem da ostvarimo naše vizije i istovremeno doprinesemo lokalnoj zajednici. Naša posvećenost vidljivi su u svakom detalju, s nadom da će budući stanari osjetiti toplinu i pažnju uloženu u svaki segment. Ovo je rezultat zajedničkih napora lokalne zajednice i nas, gdje vjerujemo da dobrota nema granica", istakao je Brčvak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije