Transformacija prostora

Ukida se parking: Premijer Uk najavio preuređenje parking prostora ispred Doma Armije

11.03.2024. 08:16 / Izvor: Akta.ba
Uk

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, najavio je uređenje zgrade i parkirališta ispred Doma Armije BiH.

Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, najavio je uređenje zgrade i parkirališta ispred Doma Armije BiH. 

"Velika promjena dolazi u srce grada, u najljepši dio Sarajeva. Sivilo i gužvu parkirališta ispred Dom Armije BiH uskoro će zamjeniti atraktivna fontana i žubor vode, dok će stara zgrada doživjeti transformaciju kroz novu fasadu kojom će dobiti potpuno novi imidž.", naveo je na svom X profilu. 

Obzirom da je predmetna zgrada u samom centru grada, najavljeno uređenje zvuči dobro a i realizacija je nadamo se uskoro. 

Inače, zgrada Doma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (ranije Oficirska kasina, Dom Jugoslovenske narodne armije, Dom Armije Republike Bosne i Hercegovine, Dom Vojske Federacije Bosne i Hercegovine; neformalno Dom Armije), u Sarajevu je sagrađen 1881. godine.

Prvobitno objekat je sagrađen kao oficirski kasino. Za vrijeme Jugoslavije nosio je naziv Dom JNA.

Još 1870. godine ta površina je otkupljena od austrougarskog generalnog konzulata za gradnju katoličke crkve, ali po naređenju poglavara vojvode Württenberga, 1880. počinje izgradnja oficirskog kasina, dovršenog i svečano otvorenog već naredne godine.

To je bilo središte društvenog života grada Sarajeva sve do kasnije izgradnje Društvenog doma.

Ovdje su se održavale izložbe, javna predavanja, a prvi koncert vojničke muzike održan je već 1881. godine.

Filharmonijski i drugi koncerti uvedeni su kao redovni, što se do novijeg vremena održalo kao tradicija u istom objektu i istoj sali.

Zanimljivo je i to da je nekoliko godina orkestrom 50. pješačke pukovnije dirigovao vojni kapelnik Franz Lehar, vrlo vjerovatno otac čuvenog kompozitora Franza Lehara (1870.-1948.), neko vrijeme građanina Sarajeva.

Kada je u pitanju parkiralište na ovoj lokaciji, nedavno je bilo u središtu afere prema kojoj je bivša administracija matične Općine Stari Grad isti dodjeljivala na nezakonit način. 

Najavljivano je i da će se na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović izgraditi podzemna garaža, višenamjenski trg, zelene površine i brojni drugi sadržaji ali je sada uz Nacrt urbanističkog plana KS definirano da do te realizacije neće doći i da je projekat neprimjeren za taj dio grada. 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije