U Ilijašu planirana gradnja "Apartmanskog naselja Haluge"

21.10.2016. 09:32 / Izvor: Akta.ba
haluge

Gradnja "Apartmanskog naselja Haluge" planirana je na nadmorskoj vidini od 580-700 m, a nalazi se između MZ Mrakovo i MZ Misoča.

Jučer je u Općini Ilijaš održana javna tribina, na temu: Izlaganja koncepta Regulacionog plana "Apartmansko naselje Haluge".

Gradnja "Apartmanskog naselja Haluge" planirana je na nadmorskoj vidini od 580-700 m, a nalazi se između MZ Mrakovo i MZ Misoča. Na ovom lokalitetu planirana je gradnja 133 objekta, od čega  131 stambeni objekat, jedan stambeno-poslovni i jedan objekat društvene infrastrukture. Ova dva objekta bit će namijenjena za potrebe stanovništva "Apartmanskog naselja Haluge" ali i šire društvene zajednice. 

Također je planirana gradnja saobraćajnice kroz apartmansko naselje, šetnice sa drvoredom i gradnja sportskih terena.

Pomoćnica načelnika u Službi za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Meliha Avdibegović istakla je da se izradi koncepta Plana nakon usvajanja Odluke o pristupanju izrade Plana, u aprilu 2016. godine, na koje je Zavod za planiranje KS dao pozitivno mišljenje.

"Do sada su urađene ažurne geodetske podloge i inženjersko-geodetske karakteristike terena i konstatovano je da je područje pogodno za izgradnju objekata ovakvog tipa", navela je ona.

Na sastanku je najviše bilo riječi o pitanju vodosnadbijevanja "Apartmanskog naselja Haluge".

Prema riječima direktorice JKP "Vodostan" Belme Zukić, postojeći vodovodi su projektovani prije 50-60 godina i nisu prilagođeni današnjim potrebama. Neophodno je tražiti sistemsko rješenje za ovakav problem i razmišljati o uslovnim vodovodima.

Cijeneći interese lokalne zajednice općinski načelnik Akif Fazlić je na sastanku istakao da će se gradnjom "Apartmasnkog naselja Haluge" znatno urbanizirati ovo područje. Neophodno je razvijati općinu kroz prostorno-plansku dokumentaciju i time stvarati ambijent za nova ulaganja.

Predsjednik savjeta MZ Mrakovo Mehmed Smajlović i Predsjednik savjeta MZ Misoča Alen Matoruga, saglasni su sa gradnjom "Apartmanskog naselja Haluge" u ovim mjesnim zajednicama, ali vodeći računa o zaštiti javnog dobra i interesa građana ovih mjesnih zajednica kao i poštivanje uslova infrastrukture.

Nacrt Regulacionog plana "Apartmasnko naselje Haluge" nadležna Služba će poredložiti Općinskom vijeću Ilijaš na narednoj sjednici, a ukoliko Nacrt RP bude usvojen slijedi javna rasprava u trajanju od 15 dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije