Položena betonska podloga za objekat osnovne škole na Šipu

04.09.2017. 08:38 / Izvor: Akta.ba

Do sad je Općina Centar za realizaciju projekta izgradnje osnovne škole obezbijedila u budžetu 2,6 miliona KM.

Odgovoran pristup investitora, odnosno Općine Centar i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, kao i izvođača radova, rezultirao je time da je za nepunih mjesec dana završen široki otkop za jedan blok škole, a položena je i betonska podloga, što je prema riječima Amira Sabljice, tehničkog direktora firme „Unigradnja“, bio preduslov za formiranje temelja objekta.

"Izgradnjom betonske podloge stekli su se uslovi da postavljamo hidroizolaciju i formiramo temelje objekta. U međuvremenu nastavljamo sa zemljanim radovima, odnosno iskopom zemlje za blok B nove škole, tako da očekujemo da ćemo u narednih 15 dana veći dio zemljanih radova završiti čime bismo iskoristili ove povoljne vremenske prilike. Izgradnja objekta nove škole na Šipu odvija se prema utvrđenoj dinamici", naglasio je Sabljica.

S obzirom da je izgradnja škole na „Šipu“ jedna od najznačajniji kapitalnih investicija Općine Centar, nakon polaganja betonske podloge gradilište su posjetili Jasna Beba, sekretar Općine, Mustafa Resić, savjetnik načelnika za investicije i razvoj, te Alma Sadović i Amela Landžo iz Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove.

Predstavnici Općine Centar su izrazili zadovoljstvo do sada urađenim poslom i još jednom potvrdili opredjeljenje općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića, da će ova lokalna zajednica istrajati u realizaciji ovog projekta.

Da podsjetimo, navedeni radovi se izvode na osnovu okvirnog sporazuma za izgradnju prve faze objekta osnovne škole na Šipu, kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor firme Unigradnja d.d. Sarajevo Mustafa Duraković.

Do sad je Općina Centar za realizaciju projekta izgradnje osnovne škole obezbijedila u budžetu 2,6 miliona KM. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u budžetu za 2016. godinu obezbijedilo je 700 hiljada KM, a u 2017. za ovu namjenu je planiralo 450 hiljada KM.

U prvoj fazi radova, koja bi trebala biti završena do marta 2018. godine, planiran je završetak glavnih građevinskih radova na dva od tri bloka koliko će škola imati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije