Opština Ljubinje modernizovala javnu rasvjetu u LED tehnologiji

08.10.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Opština Ljubinje modernizovala javnu rasvjetu  u LED tehnologiji

Projekat modernizacije sistema javne rasvjete u LED tehnologiji je realizovan u toku mjeseca juna i jula 2018. godine, a koštao je oko 250.000 KМ.

Opština Ljubinje nakon Opštine Rudo odlučila je da modernizuje javnu rasvjetu, po sistemu finansiranja iz uštede električne energije. Sva javna rasvjeta na području opštine zamijenjena je novom LED rasvjetom, a projekat je realizovan ugovorom sa izvođačem radova Elnos BL d.o.o. Banja Luka. Svjetiljke koje su ugrađene su bosanskohercegovački brend „Luminos premium​​“ koji proizvodi firma Led Vision d.o.o., a iz Opštine Ljubinje ističu veliko zadovoljstvo kvalitetom ugrađenih sijalica.

"Do realizacije ovog projekta, sistem javne rasvjete se sastojao od 332 rasvjetna tijela sa osvjetljenjem živinim sijalicama. Dešavali su se česti kvarovi, a, u prosjeku, u funkciji nije bilo i do 25% sijalica. Također, osvjetljenje je bilo loše. Utrošak električne energije se kretao oko 12.500 kwh mjesečno. Na inicijativu načelnika ušlo se u realizaciju projekta modernizacije javne rasvjete prelaskom na LED tehnologiju, prvenstveno zbog ušteda u potrošnji električne energije, kao i bolje osvjetljenosti opštine", kaže Čedomir Ćuk, načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Ljubinje.

Projekat modernizacije sistema javne rasvjete u LED tehnologiji je realizovan u toku mjeseca juna i jula 2018. godine, a koštao je oko 250.000 KМ.

"Projektom je obuhvaćena kompletna površina opštine, zamjena 332 rasvjetna tijela, nabavka 40 rasvjetnih tijela koja su ugrađena na četiri pravca koji nisu bili pokriveni javnom rasvjetom, te zamjena 16 reflektora u gradskoj sportskoj dvorani. Zbog interesovanja građana, naknadno je nabavljeno još 8 rasvjetnih tijela, tako da je sistemom javne rasvjete pokrivena kompletna teritorija opštine, bez pripoljskih sela", govori Ćuk.

Nadalje, Opština Ljubinje je izuzetno zadovoljna saradnjom sa izvođačem radova Elnos BL d.o.o. Banja Luka, ali i kvalitetom proizvoda brenda „Luminos premium​​“. Ovaj odlični domaći tim je na ovom projektu ostvario odlične rezultate, što se ogleda u odličnim reakcijama građana na novu rasvjetu, ali i reakcijama sportista na modernizaciju reflektora u dvorani. Također, zabilježene su i prve javne uštede.

"Troškovi javne rasvjete su smanjeni za oko 40% u odnosu na isti period prethodne godine. Imajući u vidu činjenicu da je sistem proširen za 50 rasvjetnih tijela, te da su sva rasvjetna tijela u funkciji, zadovoljni smo smanjenjem troškova rasvjete. Pošto zasad za usporedbu imamo dva mjeseca, validnu ocjenu  možemo da damo po isteku godine funkcionisanja sistema rasvjete", zaključuje načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Opštine Ljubinje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije