Energetska tranzicija zahtijeva velika prilagođavanja i troškove

27.04.2022. 13:53 / Izvor: Akta.ba
energetska tranzicija

"Energetska tranzicija zahtijeva velika prilagođavanja i troškove, a Republika Srpska i region su svjesni potrebe da tranziciju provedu na najefikasniji način", rekao je Petar Đokoć, ministar energetike i rudarstva RS.

"Energetska tranzicija zahtijeva velika prilagođavanja i troškove, a Republika Srpska i region su svjesni potrebe da tranziciju provedu na najefikasniji način", rekao je Petar Đokoć, ministar energetike i rudarstva RS na "Jahorina ekonomskom forumu" koji je jučer svečano otvoren. 

Đokić je naglasio da su oni uradili mnogo toga u posljednjih nekoliko godina, a posebno u oblasti zakonodavstva. 

"Ključni ciljevi tranzicije su obezbijediti energiju, voditi računa o resursima koji su prirodno dobro, zaštiti okolinu i smanjiti emisiju štetnih gasova i procenta zagrijavanja što uzrokuje poremećaj u svijetu", rekao je on. 

Đokić je naglasio Republika Srpska ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi, te da objekti za proizvodnju struje trebaju biti u vlasništvu države i da se mora raditi na izgradnji kapaciteta za zelenu energiju.

Rekao je da će rat u Ukrajini imati imati veliki uticaj na tranziciju i da Republika Srpska mora početi da se prilagođava kako bi očuvala ekonomiju ovog sistema.

ener

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović je istakao da su investicije izlaz iz krize i da druge elektroprivrede nemaju sopstvene investicione projekte i u drugačijem su položaju.

"Novim zakonom o obnovljim izvorima omogućit ćemo građanima da instaliraju postrojenja na svojim kućama i to će im omogućiti da pune budžete iz svojih lokalnih potencijala, kako bi i domaćinstva i privreda lokalnih zajednica bile stabilnije", pojasnio je Petrović. 

On je rekao da EP RS vide kao područje koje može da privuče privredu Balkana i Evrope i da oni već danas mogu da ponude privrednicima Evrope i Balkana dugogodišnje aranžmane, odnosno ugovor na 30 godina, za isporuku električne energije po najpovoljnijim uslovima i po cijeni od 80 eura po megavat-času.

Naglasio da je to nešto što će predstavljati Republiku Srpsku kao najprivlačniju teritoriju za instalaciju proizvodnih postrojenja.

"To je jedna od glavnih poruka svim privrednicima i mi to možemo uraditi, jer u svojoj vlastitoj režiji pravimo viškove električne energije, a druge elektroprivrede popunjavaju svoje manjkove", rekao je Petrović i dodao da će ti viškovi električne energije biti plasirani na tržište po manjim cijenama.

Također je poručio da u RS nema razloga za povećanje cijene domaćim konzumentima.

Predstavnik "Elektroprivrede Crne Gore" Milutin Đukanović istakao je da je najbolje proizvoditi električnu energiju tamo gdje se troši i najavio više investicija u ovom sektoru.

energetska tran

Izgradnja magistralnog gasovoda

Ljubo Glamočić, direktor Gas Res je rekao da je on opredijeljen za povezivanjem gasnog sektora Srbije i RS-a, te da je proces dekarbonizacije definisao odustajanje od fosilnih goriva, i da na neki način i prirodni gas spada u fosilna goriva, ali sa manjim emitovanjem Co2. 

"Prirodni gas ima svoje mjesto u sektoru energetike i propustili smo značajnu priliku da prirodni gas bude dostupan svim novim investitorima, ali i postrojenjima, naglasio je on, dodajući da je opredjeljenje Republike Srpske izgradnja magistralnog gasovoda sa procijenjenom investicijom od 220 do 250 miliona eura. 

Marko Mijić iz Elnos grupe je kazao da su oni pokretač energetskog razvoja, te da zahvaljujući dosadašnjem iskustvu i realizovanim investicijama mogu donijeti najmodernija tehnička rješenja i inovacije iz ove oblasti u našu zemlju.

"
Svijet se ubrzano okreće čistim obnovljivim izvorima energije. Tranzicija energetskog sektora od fosilnih ka zelenim izvorima postavila je krupne zahtjeve ubrzavanja korištenja modernih tehnologija. Ulaskom u eru u kojoj će energija dolaziti iz obnovljivih izvora potražnja za novim tehnologijama je u naglom porastu. Brzi razvoj tehnologija moderne energetike nameće jako dinamičan i ubrzan tempo koji mora da se isprati“, zaključio je Mijić.


E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti