Početak izgradnje mosta na Savi u naredna dva mjeseca

Investicije / URBANIZAM

Početak izgradnje mosta na Savi u naredna dva mjeseca

Direktor preduzeća "Autoputevi" Republike Srpske Dušan Topić izjavio je danas u Banja Luci da bi u narednih dva mjeseca trebalo da počne izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

20.03.2019. 08:02 / Izvor: SRNA

Vlasti Hrvatske izdale su građevinsku dozvolu za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške, saznaje Srna. 

Prema informacijama Srne, primjerak građevinske dozvole stigao je u preduzeće "Autoputevi Republike Srpske", koje je nosilac ovog projekta u Srpskoj.

Za izgradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške stigle su tri ponude, a najpovoljniju je dostavio konzorcijum preduzeća "Integral inženjering", "Đuro Đaković montaža" i "Zagreb montaža" koji je spreman da radove realizuje za 23,5 miliona eura.

Ovaj most, koji zajedno grade BiH i Hrvatska, riješit će velike probleme u Srpskoj s obzirom na to da auto-put Banja Luka-Gradiška nije spojen sa autoputem Zagreb-Beograd i da je zbog toga veoma čest saobraćajni kolaps u Gradišci, gdje je granični prelaz smješten nekoliko stotina metara od centra grada.

Direktor preduzeća "Autoputevi" Republike Srpske Dušan Topić izjavio je danas u Banja Luci da bi u narednih dva mjeseca trebalo da počne izgradnja mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Topić je potvrdio informaciju koju je Srna ranije objavila da su vlasti Hrvatske izdale građevinsku dozvolu za izgradnju ovog mosta.

"Riječ je o izmjeni i dopuni građevinske dozvole, koja je prvobitno izdata u maju 2013. godine, ali je bilo određenih promjena u projektnoj dokumentaciji sa hrvatske strane", rekao je Topić.

Topić je naveo da je u toku tenderska procedura za izbor izvođača i nadzora radova.

"Procedura za izbor izvođača radova je pri kraju, te najpovoljnija ponuda iznosi 23 miliona eura, a kada je riječ o izboru nadzora preostalo je da se još dostave finansijske ponude, ali je procijenjena vrijednost ugovora za nadzor milion eura", rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, osim ovog projekta, planirano je i da u narednom periodu počne izgradnja Koridora "5C" u Republici Srpkoj, odnosno prva od četiri faze izgradnje.

"To je dionica od Tovire do Kostajnice, odnosno od petlje Johovac do petlje Rudanka, te plus 5,6 kilometara otvorene trase, a riječ je o projektu gdje smo finansiranje obezbijedili iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/", rekao je Topić.

Prema njegovim riječima, vrijednost ugovorenih radova za ovaj projekat iznosi 62,5 miliona eura i gotovo dva miliona eura za nadzor nad izvođenjem radova.

Topić je najavio da će sutra u Banja Luci biti potpisan ugovor sa izvođačem radova konzorcijumom preduzeća "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja.

"Veoma nam je važno da što prije krenemo sa ovim radovima, kako bismo postigli kontinuitet u izgradnji auto-puteva u Republici Srpskoj, što ima veliki značaj za naše građane", rekao je Topić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije