Investicije / PROJEKTI

Vlada KS-a planira se zadužiti 35 mil. eura: Hoće li kredit popraviti prugu?

19.11.2018. 09:56 / Izvor: Oslobođenje

Rekonstrukcija tramvajske pruge u KS-u koja je u katastrofalnom stanju možda bi konačno mogla početi iduće godine. To sve zavisi da li će i kada Evropska banka za obnovu i razvoj odobriti i dati kredit za ove radove. Za rekonstrukciju pruge i nabavku novih tramvaja i trolejbusa Vlada KS-a je planirala da se kreditno zaduži 35 miliona eura.

PRUŽNI PRELAZI

Kako nam je kazao Avdo Vatrić, direktor KJKP Gras, sve aktivnosti oko ovog projekta vode Vlada KS-a i Ministarstvo saobraćaja KS-a.

Kada sam zadnji put razgovarao sa premijerom Ademom Zoljom, on je bio za opciju da se, kada se dobiju ta sredstva, prvo krene u sanaciju pruge od Ilidže do Stupa i da to bude neka prva faza. Kada bi se taj dio završio, onda bi se išlo prema Čengić-Vili i dalje prema gradu. Da li će ostati tako, to se još ne zna, ali je evidentno da bi s tim trebali početi što prije. Rekonstrukcija pruge podrazumijeva izmjenu donjeg i gornjeg stroja. Radovi su planirani i na skretnicama te pružnim prelazima, rekao je direktor Vatrić.

Obimniji radovi na rekonstrukciji pruge od Ilidže do Marijin-Dvora nisu poduzimani u poslijeratnom periodu, a zahvaljujući tehničkim službama njen vijek je produžavan. Vatrić dodaje da je 2005. i 2012. rekonstruisana dionica od Marijin-Dvora do Baščaršije.

"Postignuti su komfor i sigurnost, smanjena je buka, kao i eksploatacioni troškovi. Pored rekonstrukcije pruge od Ilidže do Baščaršije, krenulo se i u projekt sanacije pruge od Ilidže do Hrasnice i to se zajednički radi sa Općinom Ilidža, koja je ozbiljno ušla u ovaj projekt", istakao je Vatrić.

DISPLEJI

Finansijska vrijednost ulaganja procijenjena je na 22 miliona KM. Sredstva bi se trebala osigurati u budžetima KS-a i Općine Ilidža za 2019. i 2020.

Na ovom dijelu pruge planirano je da se izgrade tipska stajališta sa optičkim kablovima koje je neophodno postaviti uz tramvajske šine i povezati digitalno i displejima kako bi to bila savremena tramvajska pruga.

Ovaj kapitalni projekt trebao bi biti završen u naredne tri godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije