Investicije / PROJEKTI

Vrijednost novog objekat Doma zdravlja Bihać između šest i sedam miliona KM

14.05.2021. 12:37 / Izvor: Fena

Ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona (USK) Muris Halkić potvrdio je kako je nakon višemjesečne detaljne analize stanja i procjene štete na oštećenoj zgradi Doma zdravlja Bihać u prošlogodišnjem potresu, usaglašen zajednički stav o potrebi i većoj isplativosti gradnje novog objekta.

"Na osnovu stručne analize o stabilnosti, statičkoj funkcionalnosti i svim drugim građevinskim i sigurnosnim aspektima postojećeg – oštećenog objekta Doma zdravlja Bihać, došli smo do zajedničkog zaključka da je najisplativije graditi novu zgradu. Međutim, jasno je da smo prvo morali stvoriti sve pretpostavke i preduslove za kompletan proces, koje se odnose na financijsku konstrukciju, lokaciju gradnje, te odrediti dinamiku pripremnih i građevinskih radova, odnosno ko će to sve voditi i nadgledati", izjavio je ministar Halkić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine već je za ovu namjenu izdvojila tri miliona KM. Kantonalna vlada je u ovogodišnjem budžetu osigurala  oko dva miliona i 300 hiljada maraka, ali s obzirom na posljedice koje je uslovila pandemija koronavirusa i ogromne troškove i potrebe zdravstvenih ustanova, jasno je da financijsku konstrukciju neće biti lako zatvoriti.

Lokacija gradnje novog objekta čija je procijenjena vrijednost između šest i sedam miliona KM bit će u krugu oštećene zgrade, na zemljištu koje je vlasništvu Gradskog doma zdravlja.

"Nova zgrada veličine otprilike 5.000 kvadratnih metara najvjerovatnije će se graditi na zemljištu iza postojećeg, oštećenog objekta. Riječ je o nekih desetak dunuma zemljišta, koje je i katastarski i gruntovno u vlasništvu našeg Doma zdravlja", riječi su direktora Doma zdravlja u Bihaću Ademira Jusufagića.

Određena financijska sredstva morat će se prvo usmjeriti i za adaptaciju D – bloka oštećene zgrade i nekadašnje Željezničke ambulante, u koje će do završetka vjerovatnog dugotrajnog procesa izgradnje novog objekta, biti izmještene sve službe bihaćkog doma zdravlja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije