Završetak obnove zgrade Općine Centar za dva mjeseca

05.06.2014. 08:24 / Izvor: eKapija.ba

Vođa stručnog tima za obnovu zapaljene zgrade Općine Centar Zlatko Voljevica prezentirao je jučer vijećnicima Centra dosadašnje rezultate na obnovi zgrade koja je nastradala 7. februara tokom demonstracija građana.

Vođa stručnog tima za obnovu zapaljene zgrade Općine Centar Zlatko Voljevica prezentirao je jučer vijećnicima Centra dosadašnje rezultate na obnovi zgrade koja je nastradala 7. februara tokom demonstracija građana.

Sedam dana nakon tih događaja stavljena je u funkciju Šalter sala Matičnog ureda, a zatim i velika sala gdje se održavaju sjednice Općinskog vijeća.

Osim toga, u obnovljene prostorije u zgradi Općine vratili su se uposlenici Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove kao i dio Službe za informatiku i informisanje i Službe za opću upravu te Kabinet načelnika.

U planu je da se za 20 dana vrati i katastar, a za dva mjeseca završetak radova na sanaciji zgrade Općine Centar.

"Na osnovu glavnog projekta obnove, kojeg je uradila firma ''Idea'' iz Sarajeva, angažovano je 12 firmi za izvođenje građevinskih, zanatskih, instalaterskih, enterijerskih i drugih radova. Prema procjenama stručnjaka, za poslove obnove zgrade ovakvog obima potrebno je od šest mjeseci do godinu dana, dok je zahvaljujući velikom zalaganju svih koji su uključeni u projekt hitne sanacije zgrade Općine Centar do sada završeno oko 50 posto planiranih radova. Prema potpisanom sporazumu između Općine i Kantona Sarajevo, pola troškova sanacije zajedničkih dijelova zgrade poput krova, velike sale Općinskog vijeća i fasade zgrade će snositi Kanton Sarajevo", kazao je Voljevica.

Za izvođenje radova na obnovi zgrade u kojoj su smješteni Općina Centar i Kanton Sarajevo prethodno je pribavljena saglasnost Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, pošto se radi o objektu pod zaštitom države.

Za nadzor radova zaduženi su stručnjaci iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Općine Centar.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije