Investicije / PROJEKTI

Zvanično predstavljen projekat "Zenica zeleni grad"

12.09.2018. 14:55 / Izvor: Akta.ba

Danas je održana početna konferencija projekta Green City Action Plan za Grad Zenica na kojoj je zvanično objavljen početak projekta "Zenica zeleni grad".

Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, Ian Brown direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH, Lina O΄̉Grady konsultantica iz oblasti infrastrukture i zaštite okoliša, predstavnici međunarodnog konzorcija PwC - Arup, predstavnici federalne i kantonalne vlasti, direktori javnih i privatnih preduzeća, predstavnici akademske zajednice te nevladinih organizacija koje djeluju u ovoj oblasti.

U uvodnom obraćanju prisutnima su se obratili gradonačelnik Fuad Kasumović, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Ian Brown, Lina O΄̉Grady konsultantica iz oblasti infrastrukture i zaštite okoliša i Mirza Bihorac u ime projektnog tima PwC - Arup.

Gradonačelnik Fuad Kasumović je u svom izlaganju istakao da pozdravlja zajednička nastojanja da se Zenica učini ekološkim i zelenim gradom.

Dodao je: "Poboljšanje kvaliteta života građana u svim oblastima je moj lični prioritet od izbora na funkciju gradonačelnika Grada Zenica. Prije svega želim iskazati svoju zahvalnost Federalnom ministarstvu finansija Austrije koje uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj finansira projekat izrade Akcionog plana zeleni gradovi za Grad Zenica. Također se zahvaljujem konzorciju PwC-Arup koji će pružati tehničku podršku u realizaciji Projekta. Ovaj će plan zasigurno proizvesti konkretne aktivnosti i rezultate. Oblasti koje će obuhvatiti plan su zeleni transport, upravljanje vodama i otpadom, kvalitetom zraka, prostorno planiranje, obnovljivi resursi te klimatske promjene".

Konferencija je bila posvećena predstavljanju projekta Green City Action Plan za Grad Zenica koji će biti finansiran od strane Federalnog ministarstva finansija Austrije uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a implementiran od strane međunarodnog konzorcija PwC - Arup. Također je tokom konferencije pojašnjen način razvoja Akcionog plana i njegove implementacije s posebnim akcentom na koristi koje bi Grad Zenica trebao imati nakon potpune implementacije plana. Istaknute su ključne aktivnosti i uloge Grada i konsultantskih timova.

Zadatak konsultanata je da u saradnji sa Gradom Zenica identificiraju izvore zagađenja te na osnovu dobijenih rezultata i buduće vizije Grada odrede prioritete za kreiranje politike u oblastima urbane i komunalne infrastrukture, vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda, javnog prijevoza, kvalitete zraka, energetike i klimatskih promjena.

U praktičnom dijelu konferencije održana je interaktivna radionica sa diskusijom i prepoznavanjem ključnih prilika za razvoj Zenice kao zelenog grada. Tokom radionice navedene su neophodne aktivnosti za realizaciju ovih prilika.

Na samom kraju sumirani su zaključci i najavljeni naredni koraci u Projektu.

Nakon današnje uspješne konferencije članovi tima gradske administracije će usko sarađivati sa predstavnicima konsultanata u cilju što kvalitetnije izrade Akcionog plana, te njegovog konačnog predstavljanja što se očekuje za maksimalno 12 mjeseci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije