Ponuda "Prijedorputeva"

Uprava dala signal za preuzimanje "Krajina osiguranja"

09.08.2023. 08:50 / Izvor: Nezavisne novine
Krajina osiguranje

Uprava banjalučkog "Krajina osiguranja" izrazila je pozitivan stav o ponudi "Prijedorputeva" za preuzimanje ovog osiguravajućeg društva.

Uprava banjalučkog "Krajina osiguranja" izrazila je pozitivan stav o ponudi "Prijedorputeva" za preuzimanje ovog osiguravajućeg društva.

Svoje mišljenje o tome mogu dati i radnici, a ukoliko se to desi, biće naknadno objavljeno.

Prema mišljenju Uprave društva, postoje realne mogućnosti za ostvarenje planova, ciljeva i namjera ponudioca navedenih u ponudi za preuzimanje, a sve u zavisnosti od budućih tržišnih i privrednih kretanja te spremnosti ponudioca za investiranjem.

A ti planovi, ciljevi i namjere "Prijedorputeva" u slučaju uspjeha javne ponude usmjereni su, kako se ističe u ponudi, na unapređenje i razvoj društva u skladu sa osnovnom djelatnošću.

"Za naredni period planirana su nova ulaganja, rast premije i širenje poslovne mreže, te poboljšanje pozicije „Krajina osiguranje" a.d. Banjaluka na tržištu osiguranja", navodi se u javnoj ponudi u kojoj se podvlači i da ponudilac nema namjeru mijenjati osnovnu djelatnost i sjedište društva, a broj zaposlenih će se uvećavati zavisno od obima poslovanja.

Trenutno, prema stavu uprave, zastupljenost društva na tržištu u segmentu osiguranja je do 2,5 odsto. Lani je obračunata premija "Krajina osiguranja" iznosila 5.823.474 maraka, a ukupno obračunate premije na nivou Republike Srpske iznosile su 276.858.559 KM, navodi se u Mišljenje o ponudi za preuzimanje, koje je objavljeno na Banjalučkeoj berzi.

Osnovni kapital Akcionarskog društva "Krajina osiguranje" a.d. Banjaluka iznosi 11.830.000 KM i podijeljen je na isto toliki broj redovnih (običnih) akcija, klase "A", nominalne vrijednosti od jedne KM.

Ponudilac, "Prijedorputevi" ad Prijedor, na dan objave ponude bio je vlasnik 8.070.745 akcija, odnosno 68,222696% od ukupnog broja akcija sa pravom glasa u Skupštini emitenta.

Za svaku akciju prijedorska kompanija u vlasništvu Dragana Čorokala,  obavezala se da će platiti iznos od 0,414 KM.

Inače, nakon "Prijedorputeva", najveći akcionari su Naveen Aggarwal sa 12,33 odsto i Gupta Neete sa 12,30 akcija sa pravom glasa. Oni su, podsjećamo, krajem 2015. Godine kupili većinski paket akcija društva „Krajina osiguranje“ za 6,9 miliona KM, a zatim su donijeli niz  problematičnih odluka koje su bile predmetom nadzora Agencije za osiguranje Republike Srpske, a kasnije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Preduzeće „Prijedorputevi“ je krajem januara prošle godine sa 2,9 miliona KM dokapitalizovalo „Krajina osiguranje“ i postalo najveći akcionar, a u aprilu iste godine je smijenjen dotadašnji i postavljen novi upravni odbor.

„Krajina osiguranje“ 2021. godinu završilo je sa gubitkom od dva miliona maraka, a revizori su otkrili da su plate isplaćivane bez poreza i doprinosa. Prijetilo mu je i oduzimanje dozvole jer nije imalo pokrivene tehničke rezerve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital