Kapital / IZVJEŠTAJI

Autoputevima RS-a zbog koronavirusa skresani prihodi

12.05.2020. 12:49 / Izvor: SRNA

Prihodi "Autoputeva Republike Srpske" u prva četiri mjeseca ove godine smanjeni su zbog posljedica virusa korona za oko 270.000 KM u odnosu na isti period prošle godine, a na to je uticalo drastično smanjenje saobraćaja na auto-putevima u martu i aprilu, rečeno je Srni u ovom preduzeću.

"Autoputevi" su od putarine u periodu januar-april ove godine inkasirali 5,48 miliona KM, dok su ovi prihodi u istom prošlogodišnjem periodu iznosili 5,75 miliona KM.

Prihodi od putarine imali su značajn rast u januaru i februaru, da bi u martu, kada se u Srpskoj pojavila epidemija virusa korona, počeli da padaju, dok su u aprilu prepolovljeni u poređenju sa istim mjesecom prošle godine.

"Prihod od naplate putarine u januaru 2019. godine iznosio je 1,27 miliona KM, a u januaru ove godine 1,69 miliona KM. U februaru prošle godine naplaćeno je 1,28 miliona KM, a u februaru ove godine 1,66 miliona KM. Prihod od putarine u martu 2019. godine iznosio je 1,53 miliona KM, a u martu ove godine 1,24 miliona KM. U aprilu 2019. godine od putarine je naplaćeno 1,67 miliona KM, a u aprilu ove godine 884.261 KM", precizirali su iz "Autoputeva".

Kao i u drugim sferama života, dodaju iz ovog preduzeća, epidemija virusa korona uticala je i na prihode ostvarene na osnovu naplate putarine na auto-putevima u Republici Srpskoj.

S obzirom na to da su od polovine marta uvedene mjere zaštite stanovništva od širenja virusa korona, saobraćaj na auto-putevima je osjetno oslabio, što se odrazilo i na prihode.

"Zbog preduzetih mjera saobraćaja gotovo da i nije bilo u noćnim časovima, izuzev teretnog, a primjetno je i smanjenje broja dolazaka putnika iz inostranstva koji su svakog vikenda bili redovni na auto-putevima u Srpskoj", naveli su iz "Autoputeva Republike Srpske".

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital