Mastercard standardi sigurnosti omogućuju sigurnu online kupovinu

10.03.2021. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Mastercard standardi sigurnosti omogućuju sigurnu online kupovinu

Digitalni stil života i mimo pandemije je realnost modernog društva, pa tako i građani Bosne i Hercegovine idu u korak sa svijetom.

Dok globalna pandemija traje svjedoci smo, kako iz ličnog iskustva tako i uopšteno, da se naše navike znatno mijenjaju. U posljednjih godinu dana od kako živimo novu normalnost gotovo da nema porodice koja nije koristila kupovinu preko internet prodavnica. Prednost same online kupovine je u tome što štedi naše vrijeme, te je u skladu sa epidemiološkim propisima o smanjenju socijalnih kontakata.

Digitalni stil života i mimo pandemije je realnost modernog društva, pa tako i građani Bosne i Hercegovine idu u korak sa svijetom jer sve više prihvataju digitalne tehnologije kroz korištenje različitih vrsta uređaja kao i usluga, a na to ih podstiču brzina, jednostavnost i dostupnost digitalnih plaćanja. U BiH broj korisnika online plaćanja povećao se za 23% u odnosu na period prije izbijanja pandemije, pokazalo je MasterIndex 2020 istraživanje. Online plaćanja koristi 69% ispitanika, od čega 11% plaća online makar jednom sedmično, dok 36% koristi online plaćanja makar jednom mjesečno. Čak 45% ispitanika kupuje isključivo na web stranicama domaćih trgovaca, pa je jasno je da je potencijal za ekonomski rast domaćeg online tržišta ogroman, kao i da će edukacija svih tržišnih faktora biti izuzetno značajna u budućnosti.

Obzirom na to da e-commerce doživljava procvat, više nego ikada poseban akcenat se stavlja na sigurnost u industriji digitalnih plaćanja.  Mastercard polaže mnogo kako bi se osigurali uslovi da svi učesnici platnog tržišta uživaju u modernom, efikasnom ali i nadasve sigurnom sistemu plaćanja koji je prilagođen digitalnom dobu, jer je besprijekorno korisničko iskustvo uvijek neprocjenjivo.

MasterIndex 2020 otkriva da je polovina ispitanika u potpunosti uvjerena u sigurnost online kupovine. Nivo povjerenja korisnika u sigurnost online plaćanju povezan je sa njihovim praktičnim iskustvom, a uvijek se savjetuje korisnicima da pristupe online plaćanjima na isti način kao što to rade sa standardnim kartičnim plaćanjima, a to podrazumijeva:

  • CVC2 kod (trocifreni broj na poleđini kartice) ne dijelite sa drugima;
  • PIN kod ne dijelite sa drugima;
  • Ne objavljujete podatke svojih kartica na internetu i putem društvenih mreža;
  • Prilikom plaćanja provjerite da li se u polju web site adrese trgovca (address bar) nalaze simboli https i katanac - ta dva znaka su garancija sigurne enkripcije podataka;
  • Kupujte samo kod provjerenih trgovaca, odnosno onih na čijem web shopu vidite oznaku Mastercard SecureCode što je garancija da se vaši podaci sigurno prenose samo između vas i banke, a da se ne dijele sa trgovcem;
  • Ukoliko vaša banka nudi tu opciju, prijavite se za Mastercard Identity Check, odnosno dvofaktorsku autentifikaciju – to znači da osim unošenja CVC2 koda prilikom online plaćanja, potrebno je da unesete i dodatnu jednokratnu šifru koju vam banka šalje putem SMS poruke ili da se biometrijski autentifikujete skeniranjem otiska prsta gdje je to moguće, čime se dodatno podiže stepen bezbjednosti plaćanja;
  • Obavezno ažurirajte bezbjedonosnu zaštitu na svakom uređaju na kome planirate da izvršite online kupovinu, bilo da je u pitanju telefon, laptop ili tablet.

Još jedan aspekt online plaćanja koji dobija na popularnosti u prethodnim godinama je plaćanja računa. Kod takvih ponavljajućih plaćanja, dodatnu pogodnost predstavlja primjena credentials-on-file rješenja, odnosno mogućnost čuvanja kartice u sigurnom i certifikovanom okruženju. Proces registracije je jednostavan: korisnik samo jednom unese podatke o svojoj Mastercard kartici kod trgovca, a oni se zatim tokenizuju i postaju spremni za korištenje kad god su korisniku potrebni, bez komplikacija i potrebe za dodatnim unosima prilikom plaćanja. Podaci koji se čuvaju u enkriptovanom obliku uključuju broj kartice i datum isteka kartice – odnosno, podatke koji su vidljivi na samoj plastičnoj kartici. Podaci se čuvaju u skladu sa PCI DSS standardima globalne platne industrije, po kojima su platni sistemi trgovaca podložni redovnim provjerama i ažuriranjima sistema. Osjetljivi podaci kao što su PIN, CVC2, Mastercard SecureCode i Mastercard Identity Check kod nikada se ne čuvaju.

Mastercard radi na tome da kartična plaćanja budu dostupna korisnicima onda i tamo gde su im zaista potrebna i uz stalna ulaganja u najsavremenije sigurnosne tehnologije. Uz takvu tehnološku podršku i prateći ove jednostavne i praktične savjete, možete uživati u sigurnom i besprijekornom iskustvu online kupovine, bez brige i iz udobnosti svoga doma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital