Da li su Fin-Tech kompanije prijetnja bankama?

02.12.2021. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Fin-Tech kompanije

Jednostavnost, brzina i sigurnost plaćanja su ono što potrošači očekuju od svojih banaka i ostalih finansijskih institucija.

"Bankarstva će u budućnosti biti ali pitanje je hoće li banaka", kazao je Amer Hadžikadić, član Uprave, Sparkasse Bank dd kao voditelj panela na temu "Utjecaj Fin-Tech kompanija na digitalnu transformaciju", koji je jučer održan u organizaciji Udruženja banaka Bosne i Hercegovine (UBBiH) i Američke trgovačke komore u BiH (AmCham BiH) u hotelu Holiday. 

On je u uvodnom dijelu panela objasnio značenje pojma "Fin-Tech", ali i naglasio važnost tehnologije kao i IT stručnjaka u cijelom procesu. 

 "Fin-Tech kompanije su IT kompanije, start up kompanije, ali to su prvenstveno kompanije koje se bave finansijskim uslugama i prisutne su u BiH", pojasnio je on. 

fin tech kompanije

Hasan Hasić, direktor BamCard d.d je naveo neke od prednosti i nedostataka Fin-Tech kompanija naglašavajući da su Fin-Tech kompanije budućnost finansijskog sistema.

"Fin-Tech kompanije su u stanju da brže napreduju i donose brža rješenja za razliku od banaka. To su kompanije koje su preciznije, stavljaju klijenta u centar pažnje, procesi su im kraći kao i njihovi načini i donošenja odluka", objasnio je Hasić, dodajući da one imaju i neke nedostatke kao što je velika potreba i zavist od banaka u procesima i potreba za velikim iznosom kapitala.

Iako je sve veća popularnost Fin-Tech kompanija potrebno je da su u partnerskim odnosima sa bankama jer su banke te koje sadrže historiju podataka dok Fin-Tech kompanije počinju od nule. 

"Fin-Tech kompanije su mlađe, brže, agilnije i razmišljaju unaprijed ali i dalje postoje osobe koje neće na bankomatu podići novac već će to uraditi tradicionalnim putem i upravo je to ono što i dalje drži banke "u životu", ta tradicija", pojasnio je Goran Bosankić, direktor ABC TECH Group.

Uloga IT stručnjaka 

IT stručnjaci igraju veliku ulogu i u Fin-Tech kompanijama ali i u bankama, međutim mnogi stručnjaci napuštaju našu zemlju i samim time se banke bore sa nedostatkom IT stručnjaka iako su im oni potrebni. 

"Svaka banka žudi za dobrim IT stručnjakom, dok je nama u IT kompanijama lakše jer smo fleksibilniji, imamo drugačiji način rada nego što je to u bankama", rekao je Omar Krivošija, direktor Comtrade System Integration d.o.o, dodajući da banke moraju poraditi na "zadržavanju" IT stručnjaka kao i da je upitna "tradicija" banaka jer se sve veći broj ljudi, ne samo omladine već i penzionera počinje da okreće digitalizaciji i online plaćanju jer je to ono što manje troši vremena i pruža zadovoljstvo korisniku. 

Jednostavnost, brzina i sigurnost plaćanja su ono što potrošači očekuju od svojih banaka i ostalih finansijskih institucija. Upravo ti zahtjevi potrošača u promjeni načina plaćanja temelj su za sve veći digitalizaciju finansijskog sektora kao i sve veću prisutnost Fin-Tech kompanija. 

"Digitalni kanali mogu bankama pomoći da proširi svoje poslovanje i da pojača servisni dio prema svojim klijentima", naglasio je Bosankić.


Amir Trokić, direktor za Poslovni razvoj i odnose sa klijentima u BiH Mastercard je dodao da digitalizacija utječe i na banke ali i na Fin-Tech kompanije, i da potrošači postaju sve svjesniji koje im benefite donosi digitalizacija. 

"Nama su ključni partneri i dalje banke, partneri su nam i Fin-Tech kompanije ali primarni partneri su banke jer ljudi vjeruju u stabilnost banke i banke imaju povjerenje klijenata, dok Fin-Tech kompanije to povjerenje trebaju steći", zaključio je Trokić. 

Zakonska regulativa 

Iako su u BiH prisutne Fin-Tech kompanije, i dalje ne postoji nikakva zakonska regulativa koja bi se njima bavila.

"U BiH ne postoji specifican zakon koji bi obuhvatio sve modele kojima se bave Fin-Tech kompanije, i upravo je to ono što sprječava ove kompanije u širenju njihovog poslovanja, i izazov za Fin-Tech kompanije jeste pitanje zaštite ličnih podataka jer trenutno važeći zakon o zaštiti licnih podataka osigurava zaštitu licnih podataka u bankarskom sistemu", objasnila je Amina Đugum, advokat u saradnji sa Karanović & Partners.

Hadžikadić, voditelj panela je na kraju zaključio da je industrija spremna da podrži i banke ali i Fin-Tech kompanije, kao i da će digitalizacija i tehnologija pomoći bankama da se bave bankarstvom, a ne analizama i da kako on kaže Fin-Tech kompanije nisu prijetnja bankama. 

"Ako banke budu pratile nove tehnološke trendove i digitalizaciju moći će opstati u igri sa Fin-Tech kompanijama", naglasio je on. 

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti