MasterIndex BiH: 23 posto više online kupaca nego prije pandemije

07.12.2020. 11:55 / Izvor: Akta.ba
MasterIndex BiH: 23 posto više online kupaca nego prije pandemije

Plaćanje debitnim, kreditnim i pripaid karticama se pokazalo kao prvi izbor prilikom plaćanja za 54% ispitanika.

Broj korisnika online plaćanja povećao se za 23% u odnosu na period prije izbijanja pandemije Covid-19, pokazalo je ovogodišnje MasterIndex BiH istraživanje. Online plaćanja koristi 69% ispitanika, od čega 11% plaća online makar jednom sedmično, dok 36% koristi online plaćanja makar jednom mjesečno.

MasterIndex, tradicionalno godišnje istraživanje finansijskih navika i potreba aktivnih korisnika kartica u Bosni i Hercegovini, pokazalo je i da su muškarci za nijansu aktivniji online kupci od žena (53 napram 47%), dok su posmatrano po starosnoj strukturi, najaktivniji online kupci starosti između 45 i 59 godina (30%), a za njima slijede oni uzrasta između 25 i 34 godine (23%) i između 35 i 44 (20%).

Plaćanje debitnim, kreditnim i pripaid karticama se pokazalo kao prvi izbor prilikom plaćanja za 54% ispitanika, što dokazuje da se korisnici oslanjaju na brzinu, jednostavnost i sigurnost elektronskih plaćanja, kao i da su ih prepoznali kao zdravstveno bezbjedniju opciju tokom pandemije. Na keš prilikom dostave oslanja se 41% ispitanika, a zanimljivo je da su m-banking aplikacije popularnije od e-bankinga kao opcija za plaćanje robe i usluga poručenih na internetu (21 naspram 14%).

"Online poslovanje i internet kupovina biće mehanizam koji će malim i srednjim proizvođačima pomoći da ublaže ekonomske efekte pandemije i ograničenja u radu i kretanju, ali i mehanizam koji će im pomoći da sutra rastu kako lokalno, tako i globalno. Trenutne okolnosti su dodatno podcrtale važnost online prisustva bez obzira na veličinu, region ili privredni sektor u kome trgovac posluje, a ukazuju i na relevantnost digitalnih plaćanja u svakodnevici potrošača. Imajući u vidu da 45% ispitanika kupuje isključivo na web stranicama domaćih trgovaca, a još 34% njih kombinuje lokalnu i inostranu ponudu, jasno je da je potencijal za ekonomski rast domaćeg online tržišta ogroman i još uvijek nedovoljno iskorišten, kao i da će edukacija svih tržišnih faktora biti značajnija nego ikada", izjavila je Jelena Ristić, direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Da se potrebe potrošača sve više sele u online okruženje, govore i podaci da skoro polovina ispitanika garderobu kupuje putem interneta, mjesečne račune online plaća njih 40%, a po četvrtina ispitanika putem interneta poručuje kozmetiku i elektronske uređaje. Auto dijelove online poručuje 17% ispitanika, dok devet posto građana ima pretplate na digitalne streaming servise kao što su Netflix, Deezer i Spotify.

 Konačno, MasterIndex otkriva da je polovina ispitanika u potpunosti uvjerena u sigurnost online kupovine. Nivo povjerenja korisnika u sigurnost online plaćanju povezan je sa njihovim praktičnim iskustvom, a uvijek se savjetuje korisnicima da pristupe online plaćanjima na isti način kao što to rade sa standardnim kartičnim plaćanjima, to jest da nikome ne otkrivaju broj kartice, PIN i CVC2 kodove, da ne dijele ove podatke online i preko društvenih mreža, kao i da provjere da li web stranica trgovca ima simbol katanca i https:// oznaku koje garantuju sigurnu enkripciju podataka. Također se korisnicima savjetuje da potraže Mastercard® SecureCode™ ili Mastercard Identity Check simbole na stranici trgovca, kao garancije da se njihovi platni podaci razmjenjuju samo sa finansijskom institucijom koja prihvata plaćanje, a ne sa trgovcem, a da svaku online kupovinu štite dodatni zaštitni mehanizmi zasnovani na biometrijskoj autentifikaciji i koji su dostupni na svim uređajima koje oni koriste. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital