I Agencija za bankarstvo RS preuzela upravljanje Sberbankom Banja Luka

28.02.2022. 07:38 / Izvor: Akta.ba
sberbank

Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela je upravljanje Sberbankom Banja Luka, u dogovoru sa Ministarstvom finansija Republike Srpske.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela je upravljanje Sberbankom Banja Luka, u dogovoru sa Ministarstvom finansija Republike Srpske i u skladu sa zakonom, rekao je Srni vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije Srđan Šuput.

Jučer je i Agencija za bankarstvo Federacije BiH saopštila je da je preuzela upravljanje nad Sberbankom BiH i da su depoziti sigurni.

"Agencija je preuzela upravljanje Sberbankom Banjaluka, odnosno glasačkim pravima akcionara Sberbank Austrije koji su se našli na listi sankcija EU zbog situacije u Ukrajini", objasnio je Šuput.

On je za RTRS naveo da Zakon daje mogućnost da se u ovakvim situacijama oduzmu glasačka prava i prebaci upravljanje bankom na Agenciju za bankarstvo Republike Srpske.

Šuput je istakao da deponenti i klijenti Sberbanke Banja Luka ne treba da strahuju, jer je sada ova banka u rukama Republike Srpske.

"Banka će nesmetano raditi i zato nema potrebe za bilo kakvom panikom", rekao je Šuput.

Dodao je da Agencija i Vlada Republike Srpske tim poručuju da stoje iza ove banke, iza deponenata i klijenata, te da će na pravi način upravljati trenutnom situacijom kako bi sačuvali finansijski sektor Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital