ASA Banka kupila Sberbank BiH

01.03.2022. 20:28 / Izvor: Akta.ba
mahmuzić

ASA Banka kupila je Sberbank BiH, saopćio je večeras Jasmin Mahmuzić, na press konferenciji Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

ASA Banka kupila je Sberbank BiH, saopćio je večeras Jasmin Mahmuzić, na press konferenciji Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine.  

"Zaključno sa 1. martom 2022. finaliziran je model za trajno rješenje pitanja nastavka poslovanja Sberbanke BiH d.d. kroz prijenos vlasništva sa Sberbank Jurop AG na domaće društvo ASA Finance d.d. Sarajevo. Cijeneći mogućnosti date Zakonom o bankama, a na osnovu dostupnih i analiziranih opcija koje smo imali na raspolaganju proteklih dana, usvojen je plan, a na osnovu ponude dostavljenje od strane ASA Finance d.d. Sarajevo, usvojen je model koji u potpunosti osigurava sigurnost i kontinuitet poslovanja banke kroz prijenos vlasništva i osiguravanje neophodnih modela za jačanje, banka će poslovati u okviru ASA Grupe, a većinski vlasnik će biti domaće društvo ASA Finance", kazao je Mahmuzić.

Omogućavanjem ove transakcije, prema riječima Mahmuzića, formira se banka koja postaje sistemski značajna u Federaciji BiH, ali i cijeloj državi.

Podsjećamo, zbog dešavanja u Ukrajini i nakon sankcija Sberbanci, Agencija za bankarstvo FBiH je prije tri dana preuzela upravljanje ogrankom Sberbanke u FBiH, te saopćila da građani nemaju razloga za brigu.

Sberbanku u BiH trebao je kupiti Miodrag Kostić iz Srbije, ali procedura nije dovedena do kraja. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital