Razvojna banka FBiH i ProCredit Bank nastavljaju uspješnu saradnju

09.04.2022. 08:49 / Izvor: Akta.ba
razvojna

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, a u fokusu je bio prije svega Garancijski fond Vlade FBiH.

U prostorijama Razvojne banke FBiH održan je sastanak predstavnika menadžmenta i Uprave ProCredit Bank d.d. Sarajevo Amira Salkanovića, predsjednika Uprave ProCredit Bank d.d. Sarajevo, Amine Durmo Trlin, člana Uprave ProCredit Bank d.d. Sarajevo, i v.d. predsjednice Uprave Razvojne banke FBiH doc. dr. sc. Mersihe Slipičević. 

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji, a u fokusu je bio prije svega Garancijski fond Vlade FBiH. ProCredit Bank d.d. Sarajevo je kroz ovaj fond do sada iskoristila 69 garancija iz RBFBiH, te je odobreno ukupno 14,5 miliona KM garancijskih zahtjeva. Po veoma povoljnim kreditnim uvjetima, plasirano je 29 miliona KM kreditnih sredstava, a najveći dio sredstava bio su podrška izvoznicima te grupacijama mikro, malih i srednjih preduzeca. Ovaj način saradnje ProCredit Bank d.d. Sarajevo i Razvojne banke FBiH pokazao se kao izuzetno uspješan model, gdje najveću korist imaju krajnji korisnici odnosno realni sektor u FBiH. 

Jedan od važnijih tema sastanka bio je i objavljeni javni poziv od strane Razvojne banke FBiH za izražavanje interesa poslovnih banaka za učešće u Projektu Svjetske banke kojeg implementira Razvojna banka FBiH - Projekt oporavka i podrške firmama u BiH. Ovom prilikom Amir Salkanović, predsjednik Uprave ProCredit Bank d.d. Sarajevo istakao je da su oni veoma zainteresovani za učešće u realizaciji ovog Projekta, uz zajedničku konstataciju čelnika banaka da će ovim načinom saradnje i domaći privrednici imati značajnu podršku u budućem poslovanju. 

Prezentirane su i aktivnosti Razvojne banke FBiH na implementaciji ciljeva i mjera vezanih za Strategiju razvoja Federacije BiH 2021-2027 godine, što se uglavnom odnosi na projekte finansiranja malih i srednjih preduzeća za specifične djelatnosti od strane ProCredit Bank d.d. Sarajevo.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital