U ŽENEVI POTPISAN SPORAZUM

Nastavak jačanja kapaciteta CBBiH uz podršku Švajcarske vlade

28.09.2023. 13:48 / Izvor: Akta.ba
cbbih

Guverner Softić je iskazao zahvalnost za podršku koju je pružila Švajcarska u ekonomskom i socijalnom razvoju Bosne i Hercegovine.

U Ženevi je potpisan Sporazum o nastavku Programa bilateralne pomoći i izgradnje kapaciteta centralnih banaka (BCC) koji se realizuje uz podršku Vlade Švajcarske, čime je ozvaničen početak realizacije treće faze višegodišnjeg partnerstva, za period 2023 - 2028.

Sporazum su potpisali guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr. Senad Softić i ambasador  Nj. E. Dominique Paravicini, rukovodilac Odjeljenja za ekonomsku saradnju i razvoj SECO-a, u ime Švajcarskog sekreterijata za ekonomske poslove (SECO).

U okviru partnerstva i strategije podrške Švajcarske Bosni i Hercegovini odvija se izuzetno uspješna saradnja sa CBBiH, koji se realizuje uz intenzivne konsultacije sa SECO i Institutom za međunarodne studije iz Ženeve. Ovim programom Vlada Švajcarke pruža podršku CBBiH u unapređenju ključnih funkcija s aspekta modernog i dobrog upravljanja, u cilju adekvatne pripreme i spremnosti CBBiH za globalne i EU integracije.

bankarstvo

Guverner Softić je iskazao zahvalnost za podršku koju je pružila Švajcarska u ekonomskom i socijalnom razvoju Bosne i Hercegovine, te je naglasio da CBBiH već godinama gradi izuzetno kvalitetne odnose sa švajcarskom Vladom i njenim finansijskim institucijama.

"Izuzetno cijenim što je Vlada Švajcarske prepoznala značaj i ulogu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Također se zahvaljujem SECO na podršci i tehničkoj pomoći koju nam pruža u harmonizaciji sa standardima Evropske unije i najboljim međunarodnim praksama centralnog bankarstva", rekao je Softić.

Potpisivanje sporazuma upriličeno je u okviru 11. godišnje konferencije BCC-a pod nazivom "Neujednačeni izgledi za rast" koja se održava 27. i 28. 9. 2023. u Ženevi.

Obraćajući se učesnicima konferencije, guverner Softić je istakao da je stabilna i snažna centralna banka od izuzetnog značaja za cjelokupnu ekonomiju Bosne i Hercegovine i njene građane.

"Imajući u vidu okolnosti u Bosni i Hercegovini, veoma su važni monetarna stabilnost, valutni odbor i povjerenje u domaću valutu kao ključni faktori makroekonomske i finansijske stabilnosti", kazao je guverner.

bankarstvo

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital